Home laatste nieuws Lollum wint Ald-Meierspartij 2023: Slechts kalmte kan u redden

Lollum wint Ald-Meierspartij 2023: Slechts kalmte kan u redden

1795
0

Lollum-Waaksens (Britt Joustra, Lisanne Venema, Jeldau Koopmans) werd zaterdag de verdiende winnaar van de 23e editie van de Ald-Meierspartij in Hitzum. Voor de neutrale toeschouwer leek het een eenzijdige finale te worden, en niet in het voordeel van de latere winnaars, maar de meisjes van Lollum bleven kalm en in zichzelf en elkaar vertrouwen.

Hoewel, meisjes… Britt Jousma en Jeldau Koopmans zijn ‘nog maar’ schoolmeisjes. Dat ze kunnen kaatsen, bewezen ze al op het NK Schoolmeisjes dit jaar. Ook dat werd namelijk een prooi voor dit tweetal van Lollum-Waaksens. Sindsdien kaatst Jeldau Koopmans ook in de meisjescategorie in de A-klasse. Volgers van de Ald-Meierspartij wisten ook al wel, dat de kaatssters van Lollum talent hebben. Vorig jaar won hetzelfde partuur de tweede prijs.

In de finale tegen Stiens (Marije Bokma, Marije van der Molen, Marsha Boersma) zag het er even niet naar uit, dat Lollum de tweede plaats van vorig jaar ging verbeteren. De drie eerste eersten waren allemaal voor Stiens. Dat gaf een vertekenend beeld, want twee van die drie eersten werden op 6-6 beslist. Het derde eerst eindige heel ongelukkig toen Jeldau Koopmans de bal vanuit het achterperk op de rug van Lisanne Venema sloeg.

De kracht van Lollum is de rust, die het bewaart onder die omstandigheden. Geen gedoe, geen verwijten, maar wel veel vertrouwen. Jeldau Koopmans nam de opslag over van Britt Joustra en deed dat goed. Extra knap was, dat Britt daarvoor zelf het initiatief nam. Het was misschien wel hèt kantelpunt in de partij. Stiens verwerkte vanaf dat moment de ballen in het perk minder goed, terwijl Lollum èn veel directe winst behaalde vanuit het perk èn bij de Stiens de opslag begon te haperen. Al in het vijfde eerst had Lollum meer punten dan Stiens, terwijl het nog met 1-3 achterstond. Op 0-3 en 6-0 sloeg Stiens de bal voor en op 1-3 en 6-2 eindigde de opslag van Stiens op het touw.

Daarna denderde Lollum door. Stiens wisselde ook aan de opslag, maar het haalde niets meer uit. Lollum maakte veel minder fouten en was in het perk sterker. Dat de partij eindigde met vier opslagmissers van Stiens was een matig einde voor de liefhebbers, maar ergens ook begrijpelijk. Het partuur van Stiens bestond uit drie perkspelers en speelde pas voor de tweede keer in deze samenstelling. In eerdere afdelingspartijen sneuvelde het steeds in de eerste omloop. Een tweede plaats is dan evengoed een prestatie van formaat.

Derde prijzen waren er voor Balk, dat nog nooit een prijs won op de Ald-Meierspartij, en voor Tzum. De krachtsverschillen tussen de prijswinnende parturen en de rest waren over het algemeen behoorlijk groot. Van de dertien partijen in de eerste omloop eindigden er twee op 5-3. Bij alle andere andere partijen kreeg het verliezende partuur nooit meer dan een spel aan de telegraaf.

Eén kritische noot? Dat schoolmeisjes in de meisjescategorie al de sterkste zijn, zegt iets over die laatste categorie en geeft te denken. Dat uit het verleden succesvolle afdelingen als Bitgum, Minnertsga, Marsum, Berltsum, Easterlittens en kaatsdorpen als bijvoorbeeld Sint Jacobiparochie en Tzummarum geen twee of drie (school)meisjes kunnen vinden, die de competitie aankunnen, eveneens.

Het volledige verloop van deze kaatsdag lees je terug in het liveblog op deze site.

(kaatsnieuws.com)