Taeke Triemstra op 1 in Kaatsklassement Aller Tijden

1980
0

Taeke Triemstra is Piet Jetze Faber voorbij in het Kaatsklassement Aller Tijden en staat nu op nummer 1. Het maakt hem de meest succesvolle kaatser aller tijden. Om dat te bereiken was zondag op de Rengersdag in Leeuwarden een plaats in de halve finale nodig. In punten bracht hem dat op gelijke hoogte met Faber, maar Taeke Triemstra behaalde meer eerste prijzen. De eerste omloop won Triemstra met Gert-Anne van der Bos en Erwin Zijlstra eenvoudig van het partuur van Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en René de Haan: 5-1 en 6-0. Wat woensdag in Minnertsga niet lukte, lukte in Leeuwarden wel. In de tweede omloop werd gewonnen van Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar: 5-4 en 6-6. Dat ging uiterst moeizaam, maar het is het resultaat dat telt.

Ook de halve finale kwam het trio Van der Bos, ondanks een aantal feestelijkheden tussen de omlopen door, ongeschonden door. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma waren een maatje te klein: 5-2 en 6-4. In de finale kaatste het trio Van der Bos tegen Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. Die eindstrijd ging echter verloren op 5-4 en 6-6.

Als jongste deelnemer aan de PC won Triemstra op woensdag 2 augustus 2000 met René Janse en Henk Vlietstra de derde prijs en zijn eerste klassementspunt. Later dat jaar, op 17 september in Sneek, pakt Taeke Triemstra met Johan Okkinga en Sake Porte zijn eerste krans. Daarna krijgt hij de smaak van het winnen te pakken en door vol te houden, komt langzaam maar zeker de top van het klaatsklassement in zicht. In Kimswerd pakt hij op 21 augustus 2022 zijn tweehonderdste krans. Geen enkele kaatser in de geschiedenis verzamelde er zóveel.

De meeste overwinningen (64) behaalde Triemstra met Gert-Anne van der Bos en Daniël Iseger. Het maakt die formatie tot de meest succesvolle aller tijden. De samenwerking met Van der Bos is toch al een vruchtbare: samen halen ze tot nu toe 117 overwinningen. Hoewel Triemstra overal kan winnen, springt een aantal plaatsen eruit: Witmarsum (twaalf overwinningen), Heerenveen (9), Sint Annaparochie (9) en Sexbierum (9).

Taeke Triemstra kan dit jaar nog een ander klassement aanvoeren: het PC-klassement Aller Tijden. Dat wordt nu nog aangevoerd door Hotze Schuil. Piet Jetze Faber staat daarin op de tweede plaats. Om ook daar de leiding te nemen, heeft Triemstra op woensdag 2 augustus wel een overwinning nodig.

Top 10 Klassement Aller Tijden
1.Taeke Triemstra886
2.Piet Jetze Faber885
3.Hotze Schuil876
4.Wybren van Wieren785
5.Sake Saakstra772
6.Chris Wassenaar704
7.Tunno Schurer695
8.Gert-Anne van der Bos680
9.Taede Zijlstra672
10.Klaas van Wieren659

(foto: Henk Bootsma)