Home laatste nieuws Freule 2019 | Vier deelnemerslijsten spoorloos

Freule 2019 | Vier deelnemerslijsten spoorloos

236
0

De organisatie van de Freulepartij is op zoek naar nog vier deelnemerslijsten van de partij: die van 1903, 1904, 1915 en 1918. Dat zegt vrijwilliger Hessel Hofstra. Dit jaar wordt de 117e editie van de belangrijkste jongenspartij verkaatst.

De eerste keer dat de Freule werd verkaatst was in 1903 en de tweede (dus) in 1904. Dat zijn al twee van de ontbrekende lijsten. Een van de redenen kan zijn, dat de partij toen nog niet de status had die het nu wel heeft. De eerste editie was volgens Hofstra mogelijk niet meer dan een aardig initiatief en het is daarom zelfs de vraag of een wedstrijdlijst van 1903 überhaupt wel bestaat. 

Van de editie in 1904 zijn wel alle deelnemende afdelingen bekend, maar niet de namen van de kaatsers die meededen. Rond de eerste wereldoorlog zijn mogelijk ook gegevens verdwenen. In 1914 werd de Freule om die reden niet verkaatst. Voor 1915 en 1918 geldt, dat de lijsten onvindbaar zijn.

Alle winnaars zijn wel bekend, maar die zijn in veel gevallen in oude kranten gevonden. Daardoor zijn alleen de deelnemers uit de laatste omlopen bekend. Hofstra hoopt, dat het bericht over zijn zoektocht ook mensen buiten Fryslân bereikt. Het vermoeden is, dat de lijsten (als ze er zijn) zich ook buiten de provincie kunnen bevinden. Alle regionale kranten zijn bekeken en zelfs het Kaatsmuseum is ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd. Echter, zonder resultaat.

Hofstra hoopt, dat er bij nabestaanden van kaatsers of kaatsbestuurders nog iets in een schoenendoos op zolder ligt: “Alles is mogelijk.”

(omropfryslan.nl / kaatsnieuws.com)

Vorig artikelFreule 2019 | Wie wonnen er in de 25 jaren hiervoor?
Volgend artikelTaeke Triemstra gaat nog een jaar door