Home laatste nieuws Zusjes Zeinstra duiken op in Balk

Zusjes Zeinstra duiken op in Balk

426
0

,,Zien we je nog eens terug?’’, vroeg Fenna Zeinstra na afloop van het Nederlands kampioenschap aan haar zus Leonie van der Graaf. ,,Alleen als jij nog een keer gaat’’, antwoordde de kaatsster uit het winnende partuur van Berltsum eind vorige maand in het interview dat werd gefilmd. Nog geen maand later was het al zover.

Zondag doken de zusjes op bij een vrijeformatiepartij in Balk, ver weg van de Keatshoeke. Doorgaans kaatsen de leden van KV Cannegieter vooral met clubgenoten, maar voor de Bij de Luts-partij mocht ieder lid met twee kaatsers van buitenaf de perken betreden. Sportjournalist Johan Stobbe van de Leeuwarder Courant strikte Zeinstra en Van der Graaf om met hem te kaatsen.

,,Ik ken Fenna al vrij lang vanuit mijn werk’’, zegt de Balkster. ,,Ik volgde lang het volleybal voor de krant en Fenna was jarenlang een vaste waarde bij VC Sneek. Ik ben nog met de ploeg mee geweest naar het Europese duel in Gent. ’’ Vorig jaar vroeg hij Zeinstra al om mee te doen met pearkekeatsen, maar toen kwam het er niet van. Wel beloofde ze het volgende jaar wel te komen.

Aan die belofte hield Zeinstra zich. ,,En ik neem mijn zus ook mee’’, zei ze. Zo stonden Zeinstra en Van der Graaf zondag om elf uur klaar om voor het eerste in drie jaar weer met elkaar te kaatsen. Sinds de twee stopten, sloeg Zeinstra geen bal meer. Van der Graaf deed nog wel mee aan afdelingswedstrijden voor Berltsum.

Zij staat in de topdrie van het kaatsklassement aller tijden en won vier keer de PC. Zeinstra deed dat een keertje minder, maar was wel de eerste vrouw die de Ald Meijerspartij, de Jong Fammepartij, het NK en de PC won.

Voor de Balksters was het een leuke ervaring om de topkaatsers aan het werk te zien. Aan de kant vergaapten jeugdige leden zich aan het ogenschijnlijke gemak waarmee vooral voorinse Van der Graaf de balletjes weg sloeg. ,,Ze bewegen de arm nauwelijks. Mooi om te zien.’’ De veertienjarige Ilse Draaijer had het genoegen om het sterke perk als eerste te kloppen met een zitbal.

Anderen pakten de ervaring ook gretig aan. ,,Heb ik ook eens tegen hoofdklassers gekaatst’’, zei Sebastiaan Kooy. ,,En we hebben nog twee eerste gepakt ook.’’ Hij schreeuwde van geluk toen hij in een fraai tussenspel Van der Graaf klopte.

Dat het favoriete partuur uiteindelijk ook met de kransen en de eetbonnen voor restaurant Bij de Luts naar huis ging, was niet verrassend. Maar gemakkelijk ging het niet. Tegen Sjouke Stapersma, Zeinstra’s trainer bij volleybalclub DBS, en Foppe en Hetsche Boonstra uit Boazum werd het pas op 5-5 en 6-2 beslist.

De winnaars genoten van hun kortstondige rentree op het kaatsveld. ,,Voor herhaling vatbaar’’, zei Zeinstra, vooruitblikkend op volgend jaar.