Home laatste nieuws Van der Werff, Boomsma, Tolsma winnen Juniorencompetitie

Van der Werff, Boomsma, Tolsma winnen Juniorencompetitie

252
0

De finale van de eerste FGD Juniorencompetitie is gewonnen door het partuur van Lieuwe van der Werff, Auke Boomsma en Evert Pieter Tolsma. Zij waren in de finale te sterk voor Christiaan Stremler, Wessel van der Woud en Pieter Jan Leijenaar: 4-5 en 4-6. De winnaars krijgen in het kaatsjaar 2020 een lease-auto tot hun beschikking. Evert Pieter Tolsma won bovendien het totaalklassement, berekend over zeven wedstrijden.

In de finale kon geen van de parturen in eerste instantie het verschil maken. Via 0-1 werd het 2-1, daarna 2-3 en uiteindelijk 3-3. Daarna pakten de latere winnaars twee bordjes op rij. Partuur Stremler kwam nog terug tot 4-5, maar het eerst daarna was het laatste. Op 4-6 besliste Auke Boomsma de partij met een zitbal.

De competitie is opgezet door de PC en de KNKB om jonge kaatsers (16 tot en met 21 jaar) te stimuleren door te gaan met kaatsen. Veel kaatsers stoppen na hun zestiende, als zij de jongenscategorie moeten verlaten. Zij kunnen dan in veel gevallen nog niet meedoen op het niveau van de senioren, terwijl er tot nu toe amper wedstrijden voor juniorenkaatsers op de agenda staan.

Het partuur van Christiaan Stremler, hij komt nog uit in de jongenscategorie, won in de halve finale van Julian Faber, Wytze Wassenaar en Roel Pieter de Jong. Tot 2-2 en 6-6 waren beide parturen in evenwicht. Daarna pakte partuur Stremler vier eersten op rij en daarmee de wedstrijd.

 

In de andere halve finale stonden Harmen Schuitmaker, Hielke Beijering en Laas Pieter van Straten lang aan de goede kant van de score. Helemaal verrassend was dat niet, want Beijering en Van Straten wonnen samen al de Freule, de Jong Nederland en de Jong Feintepartij. Op 4-3 en 6-6 kregen zij de kans om een gat te slaan, maar het werd 4-4. Daarna werd het 5-4, maar ook weer 5-5. In het laatste eerst sloegen Van der Werff en zijn maten toe. Op 5-5 en 2-6 sloeg Van Straten de bal buiten.

Aan de Juniorencompetitie deden in de eerste zes kwalificatiewedstrijden in totaal 69 kaatsers mee. Twaalf daarvan kaatsten vrijdag deze finale. Het is de verwachting, dat de competitie volgend jaar een vervolg krijgt en dat dan ook dames-junioren de kans krijgen om in deze vorm te kaatsen.