Poulekaatsen en ranking. Hoe zit dat eigenlijk?

1984
0

Om met het antwoord te beginnen… Wij hebben geen idee.

De dames hoofdklassers èn de dames eerste klasse kaatsten zaterdag in poules en doen dat zondag opnieuw. Normaal zijn de regels redelijk duidelijk. Wie de eerste partij verliest, krijgt startpunten en mag naar huis. In een poule kan een partuur de eerste wedstrijd verliezen en toch met de krans naar huis gaan.

En dan?

De ranking gaat uit van omlopen en niet van poules. Er zijn nummers een en twee, maar die kunnen wedstrijden verloren hebben. In een normale wedstrijdsituatie houdt de puntentelling daar op.

Maar in poules?

Zijn er startpunten?
Heeft een verloren partij gevolgen?
Is winst gewoon winst, ook al is er ergens op de dag verloren?
Levert een gewonnen partij punten op, ook al leidt het niet tot een prijs?

Wie het weet mag het zeggen.

Bij de dames won in Easterlittens het partuur van Ilse Tuinenga, Anne Monfils en Marrit Zeinstra de finale van Anna Ennema, Andrea Kroes en Marije Hellinga.

Voormalig kaatsverenigingbestuurder en volger van het dameskaatsen Theo Kuipers uit Mantgum reageert op Facebook: “Vroeg me dat vandaag ook af bij de dames Eerste Klas. Die kaatsten in twee poules van 4 partuur, dus minimaal 3x kaatsen. Heb ook ergens iets voorbij zien komen over ‘kortere wedstrijden’. In de poules was na 2 verloren wedstrijden al duidelijk wie er in beide poules niet meer konden winnen. Die moesten/mochten ook nog een onderlinge derde partij spelen. Zou bijzonder zijn als die partij ook nog rankingpunten oplevert.”

We vroegen bondsdirecteur Marco Hoekstra om een reactie. Ook die weet nog niet hoe poulekaatsen en ranking zich tot elkaar verhouden: “We besykje de ranking ta te passen yn in poulesysteem. Mei de útwurking binne we drok dwaande en dat litte we sa gau as mooglik witte.”

Vorig artikelEerste hoofdklassekrans voor Corné Tuinenga
Volgend artikelKaatsen | De uitslagen van zondag 14 mei