Home laatste nieuws Manon Scheepstra: Ongekroonde koningin van de Jong Fammepartij

Manon Scheepstra: Ongekroonde koningin van de Jong Fammepartij

249
0

In Mantgum werd in 2003 het initiatief genomen voor de Jong Fammepartij. Tot nu is het de enige partij voor dames junioren, al staat de partij in de KNKB genoteerd als hoofdklassewedstrijd. Eigenlijk is de Jong Fammepartij voor de dames wat de Jong Nederland voor de heren is.

De naam van Manon Scheepstra is onlosmakelijk verbonden met de Jong Fammepartij. Niet alleen won zij de partij vijf keer (vaker dan ieder ander); zij is sinds een aantal jaren ook beschermvrouwe van de partij. Wij spraken voorafgaand aan de editie van 2019 met de (in de woorden van de organiserende vereniging KF Jacob Klaver) ‘Ongekroonde Koningin van de Jong Fammepartij’.


2014: Iris van der Veen, Manon Scheepstra, Nicole Hempenius

Je won de Jong Fammepartij vijf keer. De laatste drie keer was dat met Iris van der Veen en Nicole Hempenius, maar welke overwinning is je het meest bijgebleven?
Dat was de eerste keer, dat ik meedeed. Ik kaatste samen met Baukje Aalbers. Het was mijn eerste deelname en de overwinning was totaal onverwacht.

In de eerste jaren was politica Anita Andriesen beschermvrouwe van de partij. Zij overleed in 2008. In 2016 kwam de organisatie bij jou terecht. Wat betekende dat voor jou?
Ik vond het een enorme eer, dat ze mij vroegen. Ik had het ook niet verwacht. Eigenlijk dacht ik eerst, dat ik daar te jong voor zou zijn. Ik kaatste immers ook nog met veel van die meiden, maar het viel me allemaal mee. Nu is het anders. De anderen worden steeds jonger, en ik ouder. Nu kan ik gemakkelijker meteen talent spotten.

Hoe zie jij die rol? Hoe vul je die in?
Ik zie mijn rol niet als een heel grote. Voor de loting geven we een clinic. Ik help bij de loting en ben de hele dag aanwezig om met de meiden en met het publiek een praatje te maken. Daarnaast probeer ik de Jong Fammepartij het hele jaar door nu en dan te noemen en er op die manier wat reclame voor te maken. Vorig jaar dacht ik ook mee met de organisatie. En aan het eind van de dag doe ik de prijsuitreiking en probeer ik wat bemoedigende dingen tegen de meiden te zeggen.

Wat maakt de Jong Fammepartij zo bijzonder?
Het is een bijzondere partij, omdat het een van de vier partijen is waar je een wimpel kunt winnen. Na de Ald Meierspartij in Hitzum is het de eerste echt grote wedstrijd. Er is geen andere dameswedstrijd op dezelfde dag, dus andere dames kunnen komen kijken. Dat gebeurt nu voor mijn gevoel nog te weinig. Het is natuurlijk wel heel leuk voor die meiden als de toppers komen kijken.

Er zijn initiatieven om het aantal wedstrijden voor deze categorie uit te breiden. Bij de heren is dat al gebeurd. In hoeverre kan een juniorencompetitie voor dames bijdragen aan de toekomst van het dameskaatsen?
Hoe meer wedstrijden, hoe beter. Wat dat betreft zou het leuk zijn voor de junioren. Hoe het bij de jongens gaat, weet ik niet precies, dus daar kan ik niet veel over zeggen.

De prijswinnaars in 2018: Groningen (1), Ried (2), Sexbierum (3)

Vorig jaar won Groningen; de jaren daarvoor Wommels tot twee keer toe. Wie zijn dit jaar de favorieten, denk je?
Toch weer Groningen en Wommels, denk ik. En vergeet Mantgum niet; die meiden gun ik het ook wel. Ze hebben het vorige week (op het NK, red.) tenslotte ook erg knap gedaan. Het zou mooi zijn voor de vereniging als de plaatselijke favoriet wint. En let ook op Sexbierum. Daar verwacht ik ook wel wat van, na de derde prijs van vorig jaar. Als zij alledrie goed zijn, kunnen ook zij ver komen.

(tekst: kaatsnieuws.com | foto’s: kaatsnieuws.com / Henk Bootsma)