Home laatste nieuws Laas Pieter van Straten: Geen training haalt het bij het kaatsen van...

Laas Pieter van Straten: Geen training haalt het bij het kaatsen van omlopen

169
0

In Sint Jacobiparochie begint zaterdag een nieuwe juniorencompetitie, op initiatief van de PC en de KNKB. Zes door-elkaar-loten-wedstrijden leveren een puntenklassement op. De twaalf hoogst geklasseerde kaatsers spelen een finale op it Sjûkelân. Voor de winnaars staat een kaatsseizoen lang een auto klaar.

De gedachte van de PC en de kaatsbond is even helder als logisch. Na de jongenscategorie verdwijnen veel kaatsers in het niets. Ze zijn te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Wie de jongenscategorie is ontgroeid (door leeftijd of kwaliteit), maar nog niet sterk of goed genoeg is om mee te doen bij de senioren kon in het verleden op zijn handen blijven zitten. Voor kaatsen waren die toch niet nodig, vooral door gebrek aan wedstrijden. Wij spraken met kaatser Laas Pieter van Straten over nut en noodzaak van dit nieuwe initiatief.

Hoe belangrijk is deze nieuwe competie voor deze categorie?
“Deze competitie kan heel belangrijk zijn voor de junioren en voor een extra stimulans te zorgen. Vaak is er met de eerste klas en de hoofdklasse nog een te groot verschil. In de juniorencategorie staan jongens van dezelfde leeftijd. Ze hebben ook ongeveer evenveel ervaring. Dat maakt de onderlinge verschillen een stuk kleiner.”

In hoeverre speelt mee, dat er behoorlijke prijzen aan verbonden zijn?
“Dat er goede prijzen aan deze juniorencompetitie zijn verbonden, speelt een grote rol als je veel deelnemers wilt. Het is een geweldig initiatief om ervoor te zorgen, dat de jongens meer willen kaatsen. Zeg nou zelf… Wie wil er nou geen leasebak onder de kont in het volgende kaatsseizoen? Het is ook een goede zaak, dat het allemaal door-elkaar-loten-wedstrijden zijn. Je krijgt dan een eerlijke verdeling van parturen. Ik hoop ook dat de Technische Commissie (TC) zich ermee bemoeit om de parturen zoveel mogelijk op functie uit te zetten.” 

Je bent zelf met een reuzenstap bij de senioren beland. Hoe beviel dat in het begin?
“Ja, ik ben vanaf de jongens meteen naar de hoofdklasse gegaan. Dat pakte niet geweldig uit. Het niveauverschil is te groot. Achteraf had ik dit anders aangepakt en willen starten op de tweede klas of in de subtop van de eerste klas. Maar ach… Het is in het begin één grote leerschool. Dat is het eigenlijk nog steeds. Dat neem ik allemaal weer mee in mijn rugzakje, voor later.”

Wat waren voor jou de grootste verschillen?
“De grootste verschillen waren de snelheden van de ballen en de curves. Verder speelt het mentale aspect bij de senioren een meer prominente rol bij de senioren. Bij de jongens was ik degene, die de leiding had. Dan kijken ze misschien nog tegen je op. Bij de senioren waren de rollen opeens omgedraaid.”

Hoe belangrijk is deze competitie om junioren voor het kaatsen te behouden?
“Het is een extra stimulans om mee te doen. We zijn allemaal jonge jongens. De meeste jongens hebben hun rijbewijs al of zijn er mee bezig. Een eigen auto kopen zit er nog niet in, dan spreek ik even voor mezelf, dus een lease-auto winnen voor het kaatsseizoen 2020 is natuurlijk geweldig! Daarnaast draait iedereen hierdoor hopelijk meer omlopen en zie je dat terug in de vrije formatiewedstrijden. Want het feit blijft… Tegen het kaatsen van omlopen kun je niet trainen!”

Op maandag waren er aan het begin van de dag 23 deelnemers. Aan het eind van de dag stonden er, mede door een kort publiciteitsoffensief, 35 kaatsers op de lijst. Twaalf parturen kunnen dus zaterdag los in Sint Jabik. De wedstrijd begint daar om 11:00 uur. De toegang is gratis.

Vorig artikelNog ruimte voor negen parturen op Zachtebal PC
Volgend artikelKoninginnetitel tijdens Stienzer keatsdagen voor Ilse Tuinenga