Home laatste nieuws De opmerkelijke reis van supertalent Cornelis Terpstra in De Bogt in Franeker

De opmerkelijke reis van supertalent Cornelis Terpstra in De Bogt in Franeker

945
0

Cornelis Terpstra (Minnertsga, 1982) werd in zijn jeugdjaren gezien als het grootste kaatstalent van zijn generatie en misschien ook wel als een van de grootste kaatstalenten ooit. Hij debuteerde al in 1999 op de hoofdklasse èn op de PC. Hij was toen nog zo jong, dat de kaatsbond hem dispensatie moest verlenen om uit te komen op het hoogste niveau. Drie jaar later werd hij gekroond tot koning van de PC en nog weer een jaar later behaalde hij het Klavertje Vier. Slechts tien kaatsers waren hem in de geschiedenis van de kaatssport voorgegaan. 

Ongeluk

In september 2006 kwam er een abrupt einde aan zijn relatief korte kaatscarrière. Een ongeluk tijdens het kitesurfen leverde blessures op aan kruisbanden, kniebanden, pezen en spieren. Een operatie volgde, even leek beenamputatie de enige optie, maar doktoren slaagden erin dat te voorkomen. De boodschap was echter helder: kaatsen zou in de toekomst geen optie meer zijn. 

Comeback

Het zou anders lopen. Na een afwezigheid van zes jaar keerde Terpstra terug op de velden en een jaar later stond hij weer in de finale van de PC. Steeds meer hield hij zich bezig met sportmateriaal, in het bijzonder de kaatswant. Het leverde hem een conflict op met de KNKB, waardoor hij ook in het jaar 2015 niet in actie kwam. In 2016 nam hij, met opnieuw een plaats in de PC-finale, afscheid van de kaatssport. 

Na zijn actieve sportloopbaan legde Cornelis zich ook toe op de ontwikkeling van innovatieve materialen: voor shorttrack, baanwielrennen en racefietsen. Tegenwoordig zijn er deelnemers aan de Tour de France en de Olympische Spelen, die sporten met materialen die zijn gemaakt in de werkplaats van Terpstra in Bitgummole. 

Verhalenavond 17 november

Het verhaal van Cornelis Terpstra is bijzonder, wonderlijk, eigenzinnig, intelligent, inspirerend en vernieuwend. En het is niet alleen een verhaal voor liefhebbers van de kaatssport. Het is een menselijk en universeel sportverhaal over omgaan met druk en verwachtingen, over winst en verlies, over wanhoop en hoop, over vallen en weer opstaan. Dat verhaal vertelt hij op initiatief van het Keatsmuseum op vrijdag 17 november in De Bogt Fen Guné in Franeker, in samenwerking met presentator Jacob Stelwagen van Omrop Fryslân. De opening is om 20:00 uur ’s avonds, inloop vanaf 19:30 uur.