Home Verslagen Sulveren Keatswant voor Nynke, Wiljo en Marrit

Sulveren Keatswant voor Nynke, Wiljo en Marrit

408
0

De dames hoofdklas is traditioneel getrouw op eerste pinksterdag te gast bij kaatsvereniging “Hald Moed” in Jorwert.  Op zondag 20 mei 2018 was het weer zo ver. In totaal 8 formaties hadden de kaatstas ingepakt en waren richting Jorwert gereisd.

Voor het eerst sinds 1992 werd er tijdens de Wiebe Koldijk Partij niet gestreden om de kransen in een uitnodigingswedstrijd maar was het een beperkte vrije formatie. Onder leiding van de heer J. Bergsma gingen de dames met elkaar de degens kruisen om de fel begeerde kransen en de wisselprijs de “Sulveren Want” een partuur prijs. Met het zonnetje wat door de wolken brak en aan de hemel bleef staan en met veel publiek langs de lijnen van het veld beloofde het weer een mooie kaatsdag te gaan worden in Jorwert.

Jildou Sweering – Elly Hofman

Jildou Sweering was de opslagster die deze dag opende met Martine Tiemersma en Nynke Sinnema (verving geblesseerde Jennie Terpstra) zij bracht het spel aan het rollen om klokslag 11:00 nam zij het perk van Marte Altenburg en Martzen Deinum onder vuur met haar opslag. Elly Hofman verzorgt de opslag bij het perk van Marte en Martzen. Ondanks dat de formatie van Jildou alle registers opentrok om de strijd aan te gaan met Elly en haar maten en er 2 keer de 6-6 verscheen bleven de bordjes een kant overgaan en liep het verschil al snel op via de 0-1 naar de 0-2 en zelfs de 0-3. Jildou, Martine en Nynke probeerden door omzettingen in het perk en aan de opslag het tij nog te doen keren maar het mocht niet baten zij moesten uiteindelijk de handdoek werpen op de 0-5 2-6 als Marte de bal tot voor de kaats weet te retourneren.

Marije van der Meer – Ilse Tuinenga

De formatie van Marije van der Meer was ook niet compleet door een blessure staat Annelien Broersma nog aan de kant en haar positie werd vandaag ingenomen door Mariska Hoogland. Zij verdedigde het perk  samen met Klasine Huistra. Zij moesten gelijk op de eerste lijst vol aan de bak want zij moesten een hindernis gevormd door Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia en Manon Scheepstra zien te nemen op weg naar de 2e lijst. Beide formatie beginnen goed aan de wedstrijd en geven elkaar niets toe aan het begin van de partij want om en om verschijnt een bordje aan de telegraaf. Ondanks hevig verzet van Marije en haar maten weet de formatie van Ilse de touwtjes langzaam maar zeker in handen te nemen en op voorsprong te komen met 1-2. Ook hier zijn nog kleine kansen voor Marije en haar maten om de spanning terug te brengen in de wedstrijd zij zien echter de bordjes een kant overgaan via de 1-3 naar de 1-4. Ilse, Sjanet en Manon geven dit ook niet meer uit handen en komen ook niet echt meer in de problemen en stellen de winst veilig op de 1-5 0-6 als ditmaal Manon de boven weet te vinden.

Anna-Brecht Bruinsma – Nelie Steenstra

In de 3de confrontatie op de eerste lijst van deze editie van de Wiebe Koldijk partij staat Anna-Brecht Bruinsma samen met Anouk Tolsma en Kim Dijkstra tegenover Nelie Steenstra, Margriet Bakker en Harmke Siegersma. Het beloofde een mooie strijd te gaan worden maar niets bleek minder want de vliegende start is er voor Nelie en haar maten die gelijk na het eerste bordje aan de telegraaf een gaatje weten te slaan via de 0-2 naar de 0-3. De formatie van Anna-Brecht probeert het wel degelijk en zijn een paar keer dichtbij een eerst maar het is het partuur van Nelie die er mee vandoor gaan en de voorsprong verder uit weet te bouwen via de 0-4 naar de 0-5. De strijd is gestreden als het perk van Margriet en Harmke de 2de lijst veilig weet te stellen als zij de kaats weten te passeren op de 0-5 2-6.

Nynke Sybrandy – Tineke Dijkstra

Als laatste betrad Nynke Sybrandy samen met Wiljo Sybrandy en Marrit Zeinstra de arena om het op te gaan nemen tegen Tineke Dijkstra met Sandra Hofstra en Louise Krol. Beide formaties gaven elkaar aan het begin van de wedstrijd geen duimbreedte ruimte en weten om en om een eerst aan de telegraaf te hangen. Vanaf de 1-1 weet Nynke samen met Wiljo en Marrit even het initiatief naar zich toe te trekken en de leiding te nemen met 1-2. Tineke probeert met haar maten gelijk de achtervolging in te zetten maar zien de achterstand oplopen naar de 1-3. Het is een mooie strijd in de eersten en de spanning keert terug als het verschil terug loopt naar de 3-2. De balans keert echter niet terug in de wedstrijd want Nynke, Wiljo en Marrit weten te voorkomen dat dit keert het partuur van Tineke weer weet aan te sluiten. Zij weten de voorsprong uit te bouwen via de  4-2 naar zelfs de 5-2. Tineke, Sandra en Louise hebben tot het laatste moment geprobeerd om het tij te doen keren maar moeten de uiteindelijk de winst laten op 5-2 6-4 als de opgeslagen bal van Tineke buiten het perk beland.

Elly Hofman – Ilse Tuinenga

Op de 2de lijst van deze editie van de Wiebe Koldijk Partij te Jorwert staan nog 4 partuur die met elkaar de strijd aan gaan om de fel begeerde tickets op weg naar de finale. Als eerste is daar Elly Hofman die samen met Marte Altenburg en Martzen Deinum de strijd aan gaat met de formatie van Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia en Manon Scheepstra. Het eerste eerst aan de telegraaf verschijnt aan de zijde van partuur Ilse die goed van start gaan in deze partij. De formatie van Elly probeert gelijk aan te sluiten maar zien het verschil verder en verder oplopen via de 0-2 naar de 0-3 als ditmaal Sjanet een bordje aan hun totaal weet toe te voegen wanneer zij de bal voor de kaats weet te keren op de 0-2 2-6. De strijd lijkt als nog op gang te komen als daar een zwaar bevochten 6-6 verschijnt. Het is echter Ilse die haar partuur aan het 4de eerst op rij weet te helpen met een prachtige zitbal op de 0-3 6-6. Elly, Marte en Martzen proberen als nog het tij te keren en ze geven de strijd niet op wat resulteert in een 2de 6-6 op de telegraaf. Als ditmaal Elly het vizier niet op scherp heeft staan  en de bal buiten het perk beland is de strijd gestreden op de 0-5 0-6. Het is Manon die de finale velig weet te stellen met een prachtige bovenslag.

Nelie Steenstra – Nynke Sybrandy

Wie de tegenstandsters in de finale van deze editie van de Wiebe Koldijk partij bij kaatsvereniging Hald Moed te Jorwert gaat worden is de grote vraag. Wordt het Nelie Steenstra samen met Margriet Bakker en Harmke Siegersma of is het Nynke Sybrandy samen met zus Wiljo en Marrit Zeinstra. Het eerste verkaatste eerst komt in handen van partuur Nynke als de opgeslagen bal van Nelie te veel gang mee krijgt en over het perk heen vliegt op de 0-6. De vliegende start in deze partij is voor de formatie van Nynke zij weten gelijk de voorsprong te verdubbelen als ditmaal Nynke het perk van Margriet en Harmke met lege handen achter laat op de 0-1 2-6 weet zij een zitbal te plaatsen. Wat Nelie, Margriet en Harmke ook proberen niets lijkt de partij te doen kantelen sterker nog de afstand tussen beide formatie blijft groeien door een prachtige boven slag van Wiljo op de 0-2 2-6. De strijd lijkt een kant op te gaan als Nynke hun 4de eerst aan het totaal weet toe te voegen met weer een zitbal op de 0-3 2-6 op het perk van Margriet en Harmke.  Wat Nelie met haar maten ook probeert niets leid tot de goede oplossing om deze partij te doen kantelen. Het is Marrit die de deur naar de finale in het slot weet te gooien als zij de boven weet te vinden op de 0-4 4-6.  De formatie van Nelie blijft knokken voor elke 2 punten aan de telegraaf maar moeten toe zien dat Nynke de partij in hun voordeel weet te beslissen als zij Harmke tot een kwaadslag weet te dwingen op de 0-5 2-6.

Derde of niets

Voordat de finale van deze editie van de Wiebe Koldijk van start ging was er eerst de strijd om de 3de prijs of niets hierin staat Elly Hofman samen met Marte Altenburg en Martzen Deinum tegenover Nelie Steenstra, Margriet Bakker en Harmke Siegersma. Het beloofde een mooie strijd te gaan worden want gelijk het eerste verkaatste eerst dient op de 6-6 te worden beslist als Nelie het vizier niet op scherp heeft staan en de bal buiten het perk beland neemt partuur Elly de leiding. Ondanks dat de Nelie met haar maten de achtervolging in zet is het Elly die de voorsprong weet uit te bouwen als zij het perk van Margriet en Harmke met lege handen achterlaat op de 1-0 6-2. De strijd is er niet minder om want voor de 2de keer in 3 eersten verschijnt er de 6-6. In een prachtige trik trak situatie is het Martzen die de bal op het lichaam krijgt en daarmee de punten kwijt raakt waardoor Nelie, Margriet en Harmke een eerste bordje mogen noteren. Het is mooie strijd tussen deze 2 parturen die elkaar geen duimbreedte ruimte geven waardoor wederom een eerst op de 6-6 beslist moet worden. Het is Marte die de bal over de boven laat vliegen waardoor zij de voorsprong weten uit te bouwen naar de 3-1. Er lijkt niets aan de hand voor het partuur van Elly maar het blijft stuivertje wisselen met het binnen halen van eersten. Als ditmaal Elly het vizier niet scherp heeft afgesteld en zij haar bal buiten de perklijnen ziet vallen op de 3-1 2-6 is de spanning terug. Nelie probeert met Margriet en Harmke de balans terug te brengen in de partij maar zien in een zwaar bevochten eerst Martzen het eerst verzilveren op de 6-6 als zij de bal voor de kaats weet te slaan. Beide formaties zijn zeer aan elkaar gewaagt en het belangrijke zevende eerst in handen komt van partuur Nelie wanneer de opslagen bal van Elly te kort blijkt te zijn op de 4-2 4-6 is de strijd weer volledig open. Beide formaties halen alles uit de kast en voor de 6de keer is daar de 6-6 waarop een bordje moet worden beslist. Als Margriet er niet in slaagt om de bal vanaf de boven ver genoeg te retourneren is daar het 5de eerst voor Elly, Marte en Martzen. Zij lijken daarmee de beste papieren te hebben voor de overwinning maar Nelie, Margriet en Harmke weigeren de handdoek te werpen en knokken zich nog een keer terug in de wedstrijd door goed opslag werk van Nelie zij weet de kaats te behouden op de 5-3 0-6. Zij kunnen daarmee niet voorkomen dat de formatie van Elly de deur dicht gooit in het laatste te verkaatsen eerst voor de 7de keer de 6-6 en als ditmaal Elly met haar opslag Harmke tot een kwaadslag weet te dwingen op de 5-4 6-6 is de derde prijs in Jorwert voor de formatie van Ely Hofman, Marte Altenburg en Martzen Deinum.

De finale

De finale in Jorwert beloofde weer een klapper van formaat. Ilse Tuinenga begon deze partij aan de opslag samen met Sjanet Wijnia en Manon Scheepstra en zij namen het op tegen Nynke en Wiljo Sybrandy en Marrit Zeinstra. Het beloofde weer een spektakel te gaan worden waarin beide formaties alles uit de kast halen om de fel begeerde kransen binnen te slepen. Het was een prachtige kaatsdag in Jorwert met het zonnetje aan de lucht en veel mensen om de lijnen van het veld. Als Sjanet er niet in slaagt om de bal vanaf de boven tot voor de kaats te retourneren op de 4-6 komt het eerste bordje in handen van Nynke en haar maten. De strijd lijkt daarna gelijk los te barsten want voor het eerst verschijnt ook hier de eerste 6-6. Als Sjanet in het voorperk in de bal opklimt en deze over de boven laat vliegen is de balans terug in deze finale. Het lijkt er vervolgens op dat Ilse, Sjanet en Manon de regie over nemen want zij komen gelijk aan de leiding door goed werk van Ilse in het tussenspel zij weet de bal voor de kaats te keren op de 1-1 6-4. Beide formaties zijn zeer aan elkaar gewaagt deze finale via een zeer snel verkaatst eerst weet Wiljo hun 2de eerst te verzilveren met een boven slag op de 2-1 0-6. De strijd komt daarna echt op gang waarin beide geen duimbreedte ruimte weggeven waardoor voor de 2de keer er een 6-6 is waarop het eerst beslist moet worden. De leiding in de finale komt weer in handen van partuur Nynke door goed werk van Wiljo in het tussenspel als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 2-2 6-6. Ilse, Sjanet en Manon geven de strijd niet zonder slag of stoot gewonnen zodat voor de 2de keer op rij er de 6-6 is. Door weer goed werk van Ilse in het tussenspel zij weet de bal voor de kaats te keren op de 2-3 6-6 is het evenwicht terug op de 3-3. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak zorgen. Als Nynke er met haar opslag in slaagt om het perk van Sjanet en Manon met lege handen achter te laten op de 3-3 4-6 pakt hun partuur als eerste het 4de eerst. Manon en Sjanet zijn dan onder tussen al geruild van positie in het perk. Ondanks verwoedde pogingen slaagt de formatie van Ilse er niet in om langszij te komen sterker nog zij zien het 5de eerst als eerste naar Nynke, Wiljo en Marrit gaan als ditmaal Marrit goed onder de bal schikt en deze over de boven doet vliegen op de 3-4 4-6. De strijd is echter verre van gestreden blijkt na een 6-0 ziet Ilse met Sjanet en Manon de stand voor de 4de keer deze finale de 6-6 bereiken en is er een wedstrijd punt voor partuur Nynke wat door Wiljo lijkt te worden verzilverd op de 5-4 6-6 als zij de bal voor de kaats kan keren maar deze verkeerd raakt waardoor Ilse als een duveltje uit een doosje als nog toe slaat en hun 4de eerst op de telegraaf weet te zetten. Beide formaties halen nog een keer alles uit de kast en deze partij wordt in stijl beeindigt namelijk op de 6-6. De winst en de kransen worden binnen gehaald door Wiljo als zij de boven weet te vinden op de 5-4 6-6.  De wisseltrofee “De Sulveren Keatswant”van deze Wiebe Koldijk partij mag een jaar lang mee met partuur Nynke en Wiljo Sybrandy en Marrit Zeinstra.

Uitslag Jorwert:

1e prijs:

Nynke Sybrandy                                                    Huizum

Wiljo Sybrandy                                                     Leeuwarden

Marrit Zeinstra                                                      Groningen

 

2e prijs:

Ilse Tuinenga                                                           Berlikum

Sjanet Wijnia                                                          Wommels

Manon Scheepstra                                              Huizum

 

3e prijs:

Elly Hofman                                                             Dronrijp

Marte Altenburg                                                   Grou

Martzen Deinum                                                  Wommels

 

Verslag + foto’s: Henk Hempenius