Home Verslagen Partuur Ilse Tuinenga in de kransen hoofdklasse Witmarsum

Partuur Ilse Tuinenga in de kransen hoofdklasse Witmarsum

299
0

Sportcomplex “It Fliet” vormde op zondag 28 mei 2017 het decor waar de dames hoofdklas en eerste klas de strijd aangingen in een door elkaar loten wedstrijd. Zij waren deze dag te gast bij kaatsvereniging “Pim Mulier”.

In totaal betraden 17 partuur de arena verdeeld over 8 bij de dames hoofdklas en 8  plus 2 dames bij de dames eerste klas. Onder prachtige weersomstandigheden met het zonnetje aan de hemel maar met een straffe wind over het veld ging de strijd om 10:00 bij dames eerste klas en om 11:00 bij de dames hoofdklas los.

Partuur Anne Monfils

De wedstrijdleiding was in handen van de heren W.A. Joustra en een clubscheidsrechter. Het werd een dag waar veel eersten op de 6-6 beslist dienden te worden. Anne Monfils was deze dag via loting gekoppeld aan Anouk Tolsma en Jeske de Boer zij betraden als eerste de arena. Zij kwamen daar tegenover Nelie Steenstra, Anke Winkel en Iris van der Veen te staan. De vliegende start was er voor Nelie en haar maten zij namen gelijk het initiatief en weten na het openingseerst gelijk een gaatje te slaan naar de 0-2.

De strijd lijkt vervolgens langzaam op gang te komen wanneer Anne met Anouk en Jeske de aansluiting weet te herstellen op de 1-2. Zij slagen er echter niet in om langszij te komen en zien het verschil weer verder oplopen via de 1-3 naar de 1-4. De formatie van Anne haalt alles uit de kast en krijgt nog wel kansen op een eerst maar ziet de bordjes een kant over gaan en moeten ondanks het laatste zwaar bevochten eerst de winst laten aan Nelie, Anke en Iris als Nelie op de goed plek staat in het tussenspel en de bal voor de kaats weet te keren op de 1-5 6-6.

Ilse Tuinenga – Anna-Brecht Bruinsma

Ilse Tuinenga vormde deze dag een partuur met vrije formatie maat Wiljo Sybrandy en Marrit Zeinstra en zij begonnen deze dag tegen Anna-Brecht Bruinsma, Martine Tiemersma en Sandra Hofstra. Het eerst bordje aan de telegraaf verschijnt aan de zijde van Ilse en haar maten en zij weten ondanks het hevige verzet van de formatie van Anna-Brecht de touwtjes in handen te nemen en weg te lopen via de 2-0 naar de 3-0. Wat Anna-Brecht, Martine en Sandra ook probeerden zij slagen er maar niet in om de wedstrijd te kantelen en grip op de wedstrijd te krijgen waardoor er wel kleine kansen zijn op een eerst maar deze als nog een kant over gaan via de 4-0 naar de 5-0. Ilse, Wiljo en Marrit komen niet echt in de problemen en weten de winst veilig te stellen op de 5-0 6-4 als Ilse de laatste twee punten binnenhaalt met een zitbal.

Elly Hofman – Joukje Kuperus

In de 3de confrontatie op de eerste lijst in Witmarsum stond Elly Hofman samen met Hermine Sytema en Louise Krol tegenover Joukje Kuperus die door loting deze dag gekoppeld was aan Nynke Sybrandy en Sjanet Wijnia. De start was duidelijk voor partuur Joukje zij laten er geen gras overgroeien en weten gelijk een gaatje te slaan via de 0-1 naar de 0-2. Ondanks verwoede pogingen van Elly, Hermine en Louise om het tij te keren zien zij hun achterstand alleen maar groter worden via de 0-3 naar zelfs de 0-4. De touwtjes zijn stevig in handen van de formatie van Joukje en zij lijken eenvoudig op weg naar de volgende omloop als zij ook als eerste het 5de bordje weten te bereiken maar dan lijkt er even zand in de raderen te komen want langzaam maar zeker lijkt partuur Elly grip op de wedstrijd te krijgen en zij geven de strijd niet zonder slag of stoot gewonnen. Nadat zij hun eerste bordje weten veilig te stellen weten zij de achterstand te verkleinen tot 2-5. De inhaalrace zal echter te laat komen want het is Sjanet die hun partuur naar de 2de lijst weet te loodsen met een boven slag op de 2-5 2-6.

Nynke Sinnema – Jildou Sweering

Als laatste betrad Nynke Sinnema met Maaike Osinga en Manon Scheepstra de arena en zij gingen de strijd aan met Jildou Sweering die deze dag een partuur vormde met Marte Altenburg en Martzen Deinum om het laatste plekje op de tweede lijst in Witmarsum. Het werd de spannendste partij van de dag want beide parturen bleken zeer aan elkaar gewaagt te zijn. Beide gingen goed van start en verdeelden de eerste verkaatste eersten gelijkmatig. Het evenwicht  bleef lang in deze strijd omdat ze om elke 2 punten aan de telegraaf streden en om elke centimeter gras via de 2-2 bleef het gelijk opgaan naar de 3-3. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak zorgen en het is Nynke met Maaike en Manon die er in slagen om dit bordje binnen te halen maar zij weten deze voorsprong niet lang vast te houden waardoor Jildou met Marte en Martzen weer weten aan te sluiten op de 4-4. Zij slagen er niet in om de leiding over te nemen en zien het 5de eerst als nog richting partuur Nynke gaan en zij geven dit buitenkansje niet meer uit handen en weten dankzij een zitbal van Manon  op de 5-4 6-4 de weg naar succes en op weg naar de prijzen voort te zetten.

Tweede omloop

De overgebleven parturen gingen op de tweede omloop de strijd aan om de ticket die recht geven op een finale plekje in Witmarsum. Als eerste kwam Nelie Steenstra samen met Anke Winkel en Iris van der Veen in actie tegen Ilse Tuinenga, Wiljo Sybrandy en Marrit Zeinstra. Het beloofde een mooie strijd te gaan worden want beide formaties gaan goed uit de startblokken en gaven elkaar geen duimbreedte ruimte en weten om en om een bordje binnen te slepen. Vanaf de 1-1 weet de formatie van Ilse de partij langzaam maar zeker de strijd naar zich toe te trekken en via de 1-2 lopen zij langzaam maar zeker uit naar de 1-3 en zelfs de 1-4. Nelie geeft met Anke en Iris de strijd niet op en weigert de handdoek te werpen en weten nog een 2de eerst te bemachtigen maar zij kunnen niet voorkomen dat het 5de eerst als eerst naar de zijde van partuur Ilse gaat en zij geven dit niet meer uit handen en stellen de finale veilig op de 2-5 2-6 als Ilse zelf de bal naar de het perk mag brengen om deze vervolgens voor de kaats te keren.

Joukje Kuperus – Nynke Sinnema

De confrontatie om het 2de finale ticket op deze mooie zonnige zondag op sportpark It Fliet bij kaatsvereniging Pim Mulier gaat tussen Joukje Kuperus met Nynke Sybrandy en Sjanet Wijnia en de formatie Nynke Sinnema, Maaike Osinga en Manon Scheepstra. Het begin van deze partij was duidelijk voor partuur Nynke zij laten er geen gras overgroeien en weten een spel voorsprong te nemen voordat de strijd echt op gang lijkt te komen. De spanning keert terug als Joukje samen met haar maten de aansluiting weet te herstellen en terug komen tot aan de 1-2 maar zij kunnen niet voorkomen dat het verschil vervolgens snel verder oploopt via de 1-3 naar de 1-4. Nadat de volgende verkaatste eersten gelijkmatig waren verdeeld leek partuur Nynke met een 2-5 voorsprong op weg naar de finale maar daar dacht Joukje samen met Nynke en Sjanet anders over zij weigerden de strijd te staken en weten eerst voor eerst van de achterstand af te halen en de spanning loopt vervolgens op via de 3-5 naar de 4-5. Het komt echter niet meer tot de 5-5 want het is Manon die hun partuur naar de finale brengt met een prachtige zitbal op de 4-5 2-6.

Derde prijs

Voor dat de finalisten gingen bepalen wie de kransen deze dag mee mocht gaan nemen was er eerst nog de strijd om de 3de prijs of niets op sportcomplex It Fliet. Het werd de spannendste partij van de dag bij de dames hoofdklas. Nelie Steenstra vormde deze dag een partuur met Anke Winkel en Iris van der Veen en zij betraden de arena tegen Joukje Kuperus, Nynke Sybrandy en Sjanet Wijnia. Het eerste bordje aan de telegraaf kwam in handen van partuur Nelie als de opgeslagen bal van Joukje op de 6-0 te kort blijkt te zijn en deze voor het perk beland. De start is deze strijd om de 3de prijs is voor partuur Nelie want het is Iris die de voorsprong weet te verdubbelen als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 1-0 6-4. Langzaam maar zeker ontstaat er een mooie strijd want ook Joukje weet samen met Nynke en Sjanet een eerst te bemachtigen als zij de kaats weet te passeren op de 2-0 2-6. Zij slagen er echter niet in om langszij te komen en zien de achterstand weer verder oplopen als de op geslagen bal van Joukje dit maal op de 2-1 6-4 buiten de perk lijnen beland. De spanning keert weer terug in de wedstrijd wanneer Nelie het vizier niet op scherp heeft staan en de bal buiten het perk doet belanden op de 3-1 2-6. Het evenwicht keert wederom niet terug in de partij want wederom weet Nelie met Anke en Iris de voorsprong uit te bouwen als zij het bordje weten te bemachtigen op de 3-2 6-2. Het belangrijke zevende verkaatste eerst dient op de 6-6 te worden beslist en als Nelie er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te brengen loopt het verschil terug naar de 4-3. De strijd is dan weer in alle hevigheid los gebarsten want voor de 2de keer op rij is daar de 6-6. Beide formaties gaven elkaar vanaf dat moment geen duimbreedte ruimte en er werd gestreden voor elke 2 punten aan de telegraaf wat resulteert in de 3de 6-6 op rij. Het is Nelie die haar partuur aan het 5de eerst weet te helpen als zij het perk van Nynke en Sjanet met lege handen laat staan als zij een zitbal weet te plaatsen. De strijd is echter verre van gestreden want ditmaal weet Joukje Iris tot een kwaadslag te dwingen op de 5-4 6-6 en daarmee moet de beslissing in het laatste te verkaatsen eerst vallen. Het blijft gelijk opgaan tot aan de 4-4 maar als de opgeslagen bal van Nynke buiten het perk beland komt partuur Nelie op wedstrijd punt en het is Iris die met een passeerslag van de kaats op de 5-5 6-4 de derde prijs veilig weet te stellen.

Finale

Wie kreeg er op deze zonnige dag de kransen omgehangen bij kaatsvereniging “Pim Mulier” dat was de vraag waar nog een antwoord op moest komen zou het Ilse Tuinenga samen met Wiljo Sybrandy en Marrit Zeinstra worden of toch de formatie van Nynke Sinnema met Maaike Osinga en Manon Scheepstra. Het beloofde een mooie strijd te gaan worden want het eerste bordje diende gelijk op de 6-6 beslist te worden als Ilse de bal naar het perk mag brengen en deze te kort blijkt te zijn en voor het perk beland neemt partuur Nynke de leiding 0-1. De balans wordt al snel weer hersteld door Ilse zelf als zij op de goede plek staat en de bal voor de kaats weet te keren op de 0-1 6-4. Via een snel verkaatst eerst weet Ilse met haar maten de leiding over te nemen wanneer de bal van Manon buiten het perk beland op de 1-1 6-0. Nynke, Maaike en Manon proberen gelijk de achtervolging in te zetten maar zien de achterstand oplopen als Nynke in een trik trak situatie de bal van de hand op het lichaam krijgt en daarmee de punten kwijt raakt op de 2-1 6-4. De strijd is echter verre van gestreden want door goed opslag werk van Manon zij heeft de van best opslag even overgenomen zij weet Marrit tot een kwaadslag te dwingen keert de spanning terug. Breekpunt in deze finale blijkt het moment op de 3-2 6-6 als het evenwicht niet terug keert maar door prachtig retourwerk tot in het perk van partuur Ilse weten zij de voorsprong uit te bouwen. Nynke, Maaike en Manon geven de strijd niet op maar zien het 5de eerst richting partuur Ilse gaan als zij weer weten toe te slaan op de 4-2 6-4. De strijd is echter verre van gestreden want het is weer Manon die hun formatie in de strijd weet te houden als zij met een prachtige zitbal op de 5-2 4-6 het perk van Wiljo en Marrit met lege handen achter laat. Het zal echter niet meer mogen baten want het is Marrit die vervolgens op de juiste plek op het juiste moment staat. Zij weet de bal voor de kaats te keren op de 5-3 6-0 en daarmee stelt zij de winst en de kransen veilig in Witmarsum.

Het is voor Wiljo en Ilse de dubbel dit weekeinde zij wonnen gisteren de vrije formatie in Dongjum met Manon Scheepstra en zij blijft deze dag op een tweede plaats steken.

Uitslag dames hoofdklas Witmarsum:

1e prijs:

Ilse Tuinenga                                         Berltsum

Wiljo Sybrandy                                       Leeuwarden

Marrit Zeinstra                                         Peins

2e prijs:

Nynke Sinnema                                    Grou

Maaike Osinga                                      Franeker

Manon Scheepstra                             Huizum

witmarsum

3e prijs:

Nelie Steenstra                                     Minnertsga

Anke Winkel                                          Hijum

Iris van der Veen                                  Franeker

 

Tekst en Foto’s: Henk Hempenius

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in