Home laatste nieuws Keatsmuseum opent seizoen met Multimedia tour

Keatsmuseum opent seizoen met Multimedia tour

261
0
Multimedia Tour
Foto: PERK Media

Voor het Keatsmuseum in Franeker is het seizoen weer begonnen. Het bestuur zat in de winter niet stil en gebruikte deze rustperiode om een aantal zaken te vernieuwen. Zo ontwikkelde het bedrijf PERK Media uit Bitgum ( de eigenaren van Kaatsnieuws.com) een Multimedia Tour voor het museum.

Multimedia Tour

Tien voorwerpen in het museum worden daarbij extra in de schijnwerpers gezet. Het gaat om voorwerpen waarover veel meer te vertellen en te tonen is dan het object alleen. Aan de hand van een qr-code, te scannen met de mobiele telefoon, belanden bezoekers op een speciale internetpagina met het verhaal achter het voorwerp. Dat verhaal wordt aangevuld met extra fotomateriaal en beeld- en geluidsfragmenten, waarvoor op dit moment geen plaats is in het museum zelf. ,,It is gjin ferfanging fan de rûnliedings troch ús frijwilligers,” zegt museumvoorzitter Bram Bonnema. ,,Moatst it sjen as in oanfulling derop.”

Zo zijn er achtergrondverhalen geplaatst bij bijvoorbeeld de PC-koningsbal, bij de legendarische PC-voorzitter Klaas Bijlsma, de kaatsers en kaatssters in de top van de klassementen aller tijden, internationale kaatsvarianten, de Houten Oldehove en zo meer. Bonnema: ,,Troch de tour te folgjen, kinne minsken op harren gemak noch in ekstra heal oere troch it museum strune om moaie keatsferhalen op te dwaan.”

Johannes Brandsma

Een dag voor de heropening van het museum overleed de legendarische kaatser Johannes Brandsma. Voor hem is meteen een vitrine vrijgemaakt met foto’s en attributen, die zijn kaatsleven illustreren. Kaatsliefshebbers die behoefte hebben om stil te staan bij het overlijden van Brandsma kunnen daarvoor dus ook een bezoek brengen aan het Keatsmuseum.