Home laatste nieuws Kaatshistoricus Pieter Breuker onderscheiden met Zilveren Anjer

Kaatshistoricus Pieter Breuker onderscheiden met Zilveren Anjer

360
0
2017-06-14 11:46:15 AMSTERDAM - Pieter Breuker ontvangt uit handen van prinses Beatrix een Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. ANP ROYAL IMAGES LEX VAN LIESHOUT

Pieter Breuker (72) heeft woensdagochtend in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds opgespeld gekregen door prinses Beatrix. Breuker kreeg de onderscheiding o.a. voor het optekenen van de historie van kaatssport, hij verdiepte zich in het Friese spel en in de internationale varianten en de herkomst van het spel.

Kaatsgeschiedenis

Hiermee kreeg Breuker landelijke eer voor het verbinden van de Friese kaatsgeschiedenis met taal en cultuur. Breuker deed internationaal onderzoek naar de beoefening van de kaatssport in andere landen en kwam tot de conclusie dat de sport in zo’n vijftig landen beoefend wordt. De meeste landen hebben hun eigen spelvariant.

Pieter Breuker
Pieter Breuker ontvangt uit handen van prinses Beatrix een Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Foto: ANP

Breuker (geboren in Schingen) is bekend als onderzoeker op het gebied van het Fries, het aaisykjen, de kaatssport en sport in het algemeen. Daarnaast is hij één van de drijvende krachten achter de opening van het Kaatsmuseum in Franeker, waarvan hij jaren in het bestuur zat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in