Home laatste nieuws Jonge redders Henk Seerden gehuldigd

Jonge redders Henk Seerden gehuldigd

330
0

Het was een prachtige warme dag, zondag 28 mei 2017. Henk Seerden (81) uit Franeker, die als gevolg van een dwarslaesie in een elektrische rolstoel zit, besloot die dag zelf naar het kaatsen in Witmarsum te rijden om bij kleindochter Manon Scheepstra te kijken.

Op de terugweg ging het mis, even buiten Witmarsum raakte Seerden met de wielen naast het pad. De rolstoel sloeg om en Seerden belandde in het water.

Foto: Suwarda Vis

Helden

Jesse van der Heide en Jildert Wijbenga, beide uit Arum, zagen het ongeluk gebeuren. De beide twaalfjarigen sloegen alarm, riepen om hulp. Johan van der Schaaf, op dat moment vijftien, hoorde de hulpkreten. De jonge Witmarsumer snelde toe en aarzelde geen moment. Hij sprong in het water en hield het hoofd van Seerden boven water. Van der Heide en Wijbenga riepen meer hulp in.

De hulpdiensten namen het van de jonge redders over, dankzij hun kordate optreden kwam Seerden er zeer goed vanaf.

Medaille

Op het gemeentehuis van Sneek werden de jonge helden geëerd, Johan van der Schaaf ontving de Carnegie Helden medaille en een getuigschrift, Jesse van der Heide en Jildert Wijbenga ontvingen een getuigschrift. Burgemeester Magda Berndsen van de gemeente Súdwest Fryslân overhandigde na een toespraak de getuigschriften en de medaille en ook waren er bloemen voor de jongens. ,,Het is niet gewoon wat jullie hebben gedaan. Jullie hadden alle drie een bijzondere rol. Hiermee zijn jullie een voorbeeld voor leeftijdsgenoten.” aldus Berndsen.

Henk Seerden

Het was een ontroerend weerzien met Henk Seerden, die de jongens erg dankbaar is. ,,Het is geweldig dat jullie dit gedaan hebben, zonder jullie was het minder goed met me afgelopen.” Voor alle drie had Seerden een pen met inscriptie laten maken. Dochter Désirée Seerden herinnerde de aanwezigen eraan, dat Jesse van der Heide en Jildert Wijbenga na het zwemmen nog even naar Poiesz waren gegaan om kauwgum te kopen. De moeder van Jesse was doorgefietst. ,,Wat was er gebeurd als jullie geen kauwgum waren gaan kopen? Hoe was het dan afgelopen?” vroeg Désirée Seerden zich af, ,,Dit heeft zo moeten zijn. Wij als familie zijn jullie enorm dankbaar, daarom van ons voor ieder van jullie een kauwgumpakket. Mijn vader vindt het heerlijk om zelf met de elektrische rolstoel op pad te gaan, niet afhankelijk te zijn van de rolstoeltaxi. Hij kan de weg wel dromen. Waardoor hij van het pad is geraakt, zullen we niet te weten komen. Maar door jullie optreden heeft hij het overleefd en is hij weer helemaal de oude geworden.”

Bron: Franeker Courant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in