Het wordt warmer. Wat betekent dat voor sporters?

607
0

Tijdens de NK’s voor Jongens (Sint Annaparochie) en Meisjes (Tzummarum) wordt het een stuk warmer dan het de afgelopen dagen was. Een hitteplan is niet meteen nodig, maar rekening houden met hogere temperaturen is geen overbodige luxe.

Tijdens warme dagen moet je lichaam harder werken om de warmte kwijt te kunnen. Daarom is het verstandig minder en minder hard te sporten als het warm is. Dàt is op 5-5 tijdens een NK niet echt een optie. Geef daarom je lichaam de kans te wennen aan de warmte, door rustig te starten. Verkort bijvoorbeeld je warming-up (wordt de wedstrijd korter van en dat vinden ze bij de bond dan weer leuk) en doe dit in de schaduw.

Omdat het warmer is, ga je meer zweten. Dit vochtverlies moet je aanvullen. Begin daar op tijd mee. Sterker nog… Begin met drinken voor je begint met kaatsen. Wacht niet tot je dorst krijgt. Dan is het eigenlijk al te laat. O. Smeer je in met zonnebrandcrème. De meeste crèmes bieden meestal pas na een kwartier of half uur bescherming, dus wacht er niet te lang mee.

Meer dan op koudere dagen is een cooling down belangrijk. Wanneer je ineens stopt met sporten, bestaat de kans dat je bloeddruk te snel daalt. Drink en eet voldoende en trek tussen de wedstrijden door droge kleding aan.

Tot zover het medisch bulletin. Vergeet niet te genieten en beide NK’s te volgen via de liveblogs en socials van deze site.

LEES OOK: Loting NK Meisjes

LEES OOK: Loting NK Jongens

(kaatsnieuws.com / NOC*NSF)