Home laatste nieuws Sjanet Wijnia koningin van de Stienzer keatsdagen

Sjanet Wijnia koningin van de Stienzer keatsdagen

165
0

Kaatsclub “De Boer” organiseert elk jaar traditioneel de Stienzer keatsdagen, een evenement dat steeds groter wordt. Ook dit jaar hebben ze weer alles uit de kast gehaald en een prachtige arena gebouwd, compleet met de boarding van de KNKB. Na een jaar afwezigheid waren de dames op 7 juni 2024 weer op vrijdagmiddag te gast. Het was een mooie dag met af en toe zon. Voor het eerst was er bij de dames een tijdsklok, een experiment van de KNKB om de wedstrijddagen te verkorten en de tijd tussen wedstrijden te minimaliseren.

De regels zijn als volgt: zodra een van de dames de arena betreedt, begint de klok te lopen en moet de strijd binnen 5 minuten beginnen. Tussen de omlopen door kregen de dames 10 minuten pauze. De pauze voor de finale bedroeg 15 minuten, en na het Friese volkslied begon de strijd. De wedstrijdleiding was in handen van de heer S. Hiemstra, die om 15:30 het startsein gaf. Er stond een door-elkaar-loten wedstrijd op het programma met 8 parturen. De formaties die de tweede omloop bereikten, konden nog minstens twee keer kaatsen: de finale en de strijd om de derde prijs.

Wybrig Bakker – Louise Krol

Wybrig Bakker vormde een team met Sjanet Wijnia en Fiera de Vries. Zij begonnen tegen Louise Krol, Marsha Broersma en Jennie Terpstra. Wybrig en haar teamgenoten namen direct de leiding. Sjanet opende de strijd met een bal die op 6-4 boven ging. Louise’s team probeerde bij te blijven, maar Sjanet maakte een prachtige zitbal op 1-0 6-4. De strijd werd spannend toen het voor het eerst 6-6 werd. Wybrig leverde een mooie zitbal af op 2-0 6-6, waardoor haar team een 3-0 voorsprong kreeg. Marsha wisselde van plek met Louise, maar het verschil bleef oplopen naar 4-0 toen Louise de bal buiten het perk sloeg. Uiteindelijk won Wybrig’s team met 5-0 6-6 en ging door naar de tweede omloop.

Andrea Kroes – Iris Veltman

In de tweede partij van deze middag begint Andrea Kroes samen met Lisanne Scharringa en Anna Dieuwke Dijkstra aan de opslagzijde van het veld en zij gingen de strijd aan met Iris Veltman, Jeska Terpstra en Senne Idsardi. Het werd een prachtige strijd waarin Iris de strijd weet open te breken als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 2-6. Zij weten de voorsprong niet lang vast te houden want het is Andrea die met haar opslag Senne tot een kwaadslag weet te dwingen op de 0-1 6-2 waardoor zij weer aansluiten. De strijd lijkt vervolgens echt los te barsten wanneer voor het eerst een bordje op de 6-6 beslist dient te worden. Als Iris op de goede plek staat in het tussenspel en de bal voor de kaats weet te keren op de 1-1 6-6 neemt haar partuur voor de 2de keer de leiding. Even lijkt het erop dat Iris, Lisanne en Senne de touwtjes in handen weten te nemen als zij een gaatje weten te slaan door het goede opslag werk van Iris zij weet met haar opslag het perk te verrassen waardoor zij zelf de bal voor de kaats weet te keren op de 1-2 0-6. De strijd is echter verre van gestreden want de spanning keert terug in deze onderlinge strijd wanneer ditmaal Iris er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden op de 1-3 6-4. Iris, Lisanne en Senne lijken een prachtige voorsprong te hebben maar deze verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer voor de 2de keer op rij Iris er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden in een zeer zwaar bevochten eerst op de 3-2 6-6. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen. Het is Jeska die op de goede plek staat en de bal voor de kaats weet te keren op de 3-3 6-6. Er wordt fel gestreden om elke 2 punten aan de telegraaf. Het blijft stuivertje wisselen met het binnen halen van de eersten en geen van beide slaagt erin om uit te lopen. Als de opgeslagen bal van Iris niet genoeg snelheid mee krijgt en voor het perk beland op de 3-4 6-0 is daar het 4de bordje voor Andrea, Lisanne en Anna Dieuwke. Het lijkt erop dat wie als eerste het 5de bordje weet te bereiken er wel eens met de winst vandoor zou kunnen gaan in deze onderlinge strijd. Ze geven elkaar niets toe. Als Andrea de bal zo naar het perk weet te sturen op de 4-4 6-0 en Jeska deze niet goed weet te verwerken en de bal kwaad vliegt is daar het 5de bordje voor Andrea, Lisanne en Anna Dieuwke. Zij geven dit buitenkansje ook niet meer uit handen en weten de 2de omloop te bereiken wanneer ditmaal Anna Dieuwke op de goede plek staat en de bal voor de kaats weet te keren op de 5-4 6-2 loodst zij hun partuur naar de 2de lijst in Stiens.

Amarins de Groot – Roelie Kroondijk

Het partuur van Amarins de Groot, Larissa Smink en Foke Jill Bakker moet gelijk aan het begin van de partij de achtervolging inzetten op de formatie van Roelie Kroondijk, Anouk Smink en Gerde Lycklama a Nijeholt. Het is Roelie die met haar opslag de strijd weet open te breken. Zij weet een prachtige zitbal te plaatsen op de 4-6. De telegraaf keert al snel terug in balans door het goede opslag werk van Amarins als zij Gerde tot een kwaadslag weet te dwingen op de 0-1 6-4. Beide parturen zijn aan het begin van de strijd zeer aan elkaar gewaagt en halen om en om een bordje binnen. Als het vizier van Amarins niet op scherp staat en de bal buiten de perklijnen beland op de 1-1 2-6 nemen Roelie, Anouk en Gerde de leiding. De formatie van Roelie lijkt even het heft in handen te nemen. Zij weten een gaatje te slaan door het goede werk van Roelie aan de opslag zij laat het perk van Larissa en Foke Jill met lege handen achter op de 1-2 4-6. De strijd is echter verre van gestreden want met een prachtige uithaal weet Larissa de boven te vinden op de 1-3 6-4 en daarmee de spanning terug te doen keren in deze onderlinge strijd. Beide parturen halen alles uit de kast om de 2de omloop in Stiens te bereiken. Als Roelie er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven op de 2-3 6-4 is het evenwicht weer volledig terug. Als Gerde goede onder de bal weet te stappen in een zeer snel verkaatst eerst en de boven vindt op de 3-3 0-6 weet zij daarmee het 7de te verkaatsen eerst binnen te slepen. Amarins, Larissa en Foke Jill weigeren de strijd op te geven en blijven knokken voor elke 2 punten aan de telegraaf. Het is Larissa die ditmaal goed onder de opgeslagen bal van Roelie weet te stappen en de boven te vinden op de 3-4 6-2. Beide parturen maken er een prachtige strijd van. Het breek punt in deze onderlinge strijd valt uiteindelijk in een zeer zwaar bevochten eerst op de 4-4 6-6. Larissa heeft dan even de opslag overgenomen van Amarins en als zij de bal naar het perk stuurt en deze niet genoeg snelheid meekrijgt is daar het 5de bordje voor Roelie, Anouk en Gerde. Amarins en haar maten blijven het proberen maar moeten uiteindelijk alsnog de handdoek gooien wanneer Gerde de bal zeer goed weet te raken en de boven weet te vinden op de 4-5 4-6.

Annet de Haan – Anna Ennema

In de laatste partij van de eerste omloop tijdens de 21ste editie van deze damespartij bij kaatsclub De Boer staat Annet de Haan samen met Rixt Blanke en Manon Scheepstra tegenover Anna Ennema, Rixt Wijnia en Noa Elzinga. Het begin is voor Anna en haar maten; zij slaan een gaatje naar 0-2 nadat Anna een zitbal plaatst op 4-6 en Rixt Blanke tot een kwaadslag dwingt op 0-1 4-6. Langzaam komt de wedstrijd echt op gang als Annet een bordje binnenhaalt door de bal voor de kaats te keren op 0-2 6-2. De balans keert snel terug als Anna de bal buiten het perk slaat op 1-2 6-2. Annet, Rixt en Manon trekken het initiatief naar zich toe, waarbij Annet hun derde bordje binnensleept met een zitbal op 2-2 6-4.

De strijd is intens, met de eerste 6-6 die leidt tot een 4-2 voorsprong voor Annet en haar team. Anna, Rixt en Noa blijven vechten, maar de wedstrijd is beslist wanneer Anna de bal buiten het perk slaat op 4-2 6-6. Uiteindelijk haalt Annet het ticket voor de tweede omloop binnen met een zitbal op 5-2 6-2. Het is een mooie middag tijdens de 21ste editie van de dameshoofdklas bij kaatsvereniging De Boer uit Stiens. Na een pauze om 10:00 en met veel publiek langs de lijnen, betreedt Wybrig Bakker samen met Sjanet Wijnia en Fiera de Vries de arena om te strijden tegen Andrea Kroes, Lisanne Scharringa en Anna Dieuwke Dijkstra. Wie plaatst zich als eerste voor de finale van de Stienzer Keatsdagen? Als Andrea de bal buiten de perklijnen slaat op 6-2, komt Wybrig’s team op voorsprong. Het begin is voor Wybrig, Sjanet en Fiera; door het goede opslagwerk van Wybrig, die een zitbal plaatst op 1-0 6-6, loopt het verschil op naar twee eersten in hun voordeel.

De wedstrijd komt echt op gang en de spanning keert terug als Wybrig de bal buiten het perk slaat op 2-0 4-6. Andrea, Lisanne en Anna Dieuwke knokken voor elke 2 punten en herstellen de balans wanneer Andrea een zitbal plaatst op 2-1 0-6. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd, met het derde bordje aan de telegraaf voor Wybrig’s team door Fiera’s werk op 2-2 6-4. Het blijft stuivertje wisselen en het zevende eerst zorgt voor een doorbraak; Wybrig’s team neemt de leiding op 3-3 6-4. Na een snel verkaatst eerst herstelt Andrea’s team de balans op 4-3 0-6. De teams blijven elkaar niets toegeven. De beslissing valt pas op 5-5 6-4, wanneer Wybrig een zitbal plaatst en Anna Dieuwke de bal niet goed verwerkt. Zo plaatst Wybrig’s team zich uiteindelijk voor de finale.

Roelie Kroondijk – Annet de Haan

Het is een mooie vrijdagmiddag met veel spanning in de verkaatste partijen. Wie met het tweede finaleticket vandoor zou gaan, moest blijken uit de strijd tussen het partuur van Roelie Kroondijk, Anouk Smink en Gerde Lycklama à Nijeholt, en de formatie van Annet de Haan, Rixt Blanke en Manon Scheepstra. Het eerste verkaatste bordje komt in handen van Annet en haar maten als de bal uit de hand van Roelie buiten het perk belandt op 4-6. Het belooft een mooie strijd te worden, want Anouk trekt de stand weer gelijk door de kaats te passeren op 0-1 6-4. Het blijft een prachtige strijd waarin de bordjes om en om aan de telegraaf verschijnen. Voor de tweede keer weten Annet, Rixt en Manon op voorsprong te komen wanneer Roelie de bal buiten het perk slaat op 1-1 4-6. Het lijkt erop dat de formatie van Annet even doorpakt, want zij slaan een gaatje door het goede werk van Manon in het tussenspel, die de bal voor de kaats weet te keren op 1-2 4-6. Roelie, Anouk en Gerde halen alles uit de kast om de aansluiting te herstellen en worden daarbij geholpen door Annet, die de bal buiten het perk slaat op 1-3 6-0. De strijd komt weer open te liggen als Gerde de boven weet te vinden op 2-3 6-2. Het zevende te verkaatsen eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen. Annet stuurt de bal zo naar het perk op 3-3 2-6 dat Anouk en Gerde deze niet kunnen verwerken, wat resulteert in een 3-4 voorsprong. Zij kunnen niet lang van hun voorsprong genieten, want Roelie slaat een zitbal op 3-4 6-0. Beide parturen blijven alles uit de kast halen en zijn zeer aan elkaar gewaagd. Manon zorgt voor een doorbraak door de bal goed te raken op 4-4 4-6, waarmee zij hun vijfde eerst aan de telegraaf weet te hangen. Dit geven zij niet meer uit handen, en Rixt stelt de finale veilig door de bal voor de kaats te keren op 4-5 4-6.

Andrea Kroes – Roelie Kroondijk

Voordat de finale van deze door elkaar gelote wedstrijd op vrijdagmiddag 6 juni 2024 losbarstte, was er eerst de strijd om de derde prijs. Andrea Kroes, Lisanne Scharringa en Anna Dieuwke Dijkstra gingen de strijd aan met het partuur van Roelie Kroondijk, Anouk Smink en Gerde Lycklama à Nijeholt. Andrea opende de partij door de bal voor de kaats te keren op 6-4. Roelie’s formatie sloot gelijk weer aan wanneer Anouk goed onder de bal stapte en de boven vond op 1-0 4-6. Roelie en haar maten namen de leiding over toen Roelie met haar opslag Larissa tot een kwaadslag dwong op 1-1 2-6. Lang konden ze niet profiteren, want als Anouk en Gerde de kaats niet passeren op 1-2 6-2, is de balans terug. De strijd brandt echt los als het vijfde te verkaatsen eerst op 6-6 beslist moet worden. Roelie plaatst een zitbal voor een 2-3 voorsprong, en Anouk passeert de kaats op 2-3 4-6, waardoor het verschil oploopt naar twee eersten. Andrea, Lisanne en Anna Dieuwke vinden even geen antwoord en Roelie’s partuur loopt verder uit. Gerde voegt een bordje toe door de kaats te passeren op 2-4 0-6. De strijd is gestreden en Roelie besluit de partij in stijl met een zitbal op 2-5 2-6, waarmee zij de derde prijs veiligstellen.

Finale: Wybrig Bakker – Annet de Haan

Na een korte pauze werden de parturen, inclusief de formaties in de strijd om de derde prijs, onder begeleiding van muziek voorgesteld aan het publiek. Nadat het Fries Volkslied had geklonken, kon de laatste vraag beantwoord worden: wie wint de 2024 editie van de Stienzer Keatsdagen bij de dames? Is het Wybrig Bakker, Sjanet Wijnia en Fiera de Vries, of toch Annet de Haan, Rixt Blanke en Manon Scheepstra die er met de kransen vandoor gaan? Het werd een spannende laatste partij op deze vrijdagmiddag, 6 juni 2024.

Rixt wist het eerste bordje aan de telegraaf te hangen door de bal voor de kaats te keren op 0-6. De telegraaf keerde snel terug in balans toen Annet de bal buiten de perklijnen sloeg op 0-1 6-2. Vanaf dat moment wisten Wybrig, Sjanet en Fiera het initiatief naar zich toe te trekken en de leiding te nemen. Wybrig liet het perk van Rixt en Manon met lege handen staan op 1-1 6-2, waardoor zij op een 2-1 voorsprong kwamen. Annet, Rixt en Manon zetten de achtervolging in en knokten voor elke twee punten, wat resulteerde in de eerste 6-6 aan de telegraaf. Toen het perk van Rixt en Manon de bal niet goed verwerkte en deze over de kwaadlijn vloog op 2-1 6-6, liep het verschil verder op.

De spanning keerde terug toen Wybrig de bal niet goed raakte en deze voor het perk belandde op 3-1 4-6. De strijd kwam weer geheel open te liggen toen Sjanet de opslag verzorgde op 3-2 0-6, maar haar opgeslagen bal buiten het perk zag belanden, waardoor de balans terugkeerde op 3-3. Het zevende te verkaatsen eerst werd zwaar bevochten en moest uiteindelijk op 3-3 6-6 beslist worden. Wybrig stond op de goede plek en retourneerde de bal in het perk, wat resulteerde in een 4-3 voorsprong voor hun partuur.

Manon en Annet wisselden van opslag in de hoop het tij te keren, maar Sjanet hing hun vijfde bordje aan de telegraaf door de bal voor de kaats te keren op 4-3 6-4. De strijd was verre van gestreden, want Rixt vond de boven op 5-3 6-6. Beide parturen haalden alles uit de kast tot de laatste slag. Voor de tweede keer op rij verscheen de 6-6 aan de telegraaf. Het kon nog beide kanten opgaan. Sjanet raakte de bal vliegend in het achterperk en vond de boven, waarmee zij de krans en de eerste prijs in Stiens veiligstelde voor Wybrig, Sjanet en Fiera. Kaatsvereniging “De Boer” stelde ook een prachtige koninginprijs beschikbaar. Sjanet Wijnia werd gekroond tot koningin van de Stienzer Keatsdagen.

Uitslag Stienzer Keatsdagen:

1e Prijs:

  • Wybrig Bakker, Wageningen
  • Sjanet Wijnia, Wommels (Koningin)
  • Fiera de Vries, Groningen

2e Prijs:

  • Annet de Haan, Sint Annaparochie
  • Rixt Blanke, Bolsward
  • Manon Scheepstra, Leeuwarden

3e Prijs:

  • Roelie Kroondijk, Groningen
  • Anouk Smink, Makkum
  • Gerde Lycklama à Nijeholt, It Heidenskip

Hier vind je het fotoalbum van Stiens gemaakt door Henk Hempenius