Home laatste nieuws KNKB tegen juniorenkaatsers: “Wij rekenen op jullie.”

KNKB tegen juniorenkaatsers: “Wij rekenen op jullie.”

1603
0
Makkum Junioren
Foto: KV Makkum

De KNKB doet een dringend beroep op juniorenkaatsers om vrijdag in Bolsward de tweede wedstrijd in de juniorencompetie te kaatsen. De plaatselijke kaatsvereniging wil de wedstrijd niet organiseren met minder dan 24 kaatsers, maar het aantal aanmeldingen loopt ver achter. Vorig jaar stonden er in Bolsward nog 45 kaatsers op de lijst bij de wedstrijd voor heren junioren.

Op het moment dat de inschrijving sloot, konden er nog geen twee parturen worden geformeerd. De KNKB koppelde dit jaar een experiment aan de competitie. Daarbij is een eerst bij zes punten, en niet bij acht, verkaatst. Onder die voorwaarden is de eerste wedstrijd van de comptitie verkaatst. Op die manier probeert de bond wedstrijden in te korten, maar blijkbaar is het de kaatsers maar matig bevallen. Zij melden zich niet aan voor de tweede wedstrijd en hebben daar een aantal redenen voor. Sommige kaatsers zaten langer in de auto dan dat ze op het kaatsvelden stonden. Bovendien hadden de kaatsers die de voorminst opslag verzorgden het gevoel, dat ze amper iets te doen hadden.

Het experiment is wel vooraf uitgelegd en gecommuniceerd, maar kaatsers zeggen dat er geen overleg plaatsvond. Ofwel… Het experiment is opgelegd en uiteindelijk slecht bevallen. Het bondsbureau mailt de kaatsers op dinsdag: “Ondanks enkele informatieavonden en diverse berichtgeving is het draagvlak hiervoor bij jullie klein. De geringe opgave tot nu toe voor de wedstrijd van 9 juni in Bolsward lijkt dit te bevestigen. Wij respecteren jullie standpunt en willen dit graag op inhoud met jullie bespreken, om vervolgens bijstellingen in het experiment mogelijk te maken.”

De bond vraagt de kaatsers daarom om toch te kaatsen in Bolsward, maar nog wel steeds volgens de nieuwe, experimentele regels. Daarna mogen de kaatsers in de kantine van KV Bolsward hun bevindingen delen. De KNKB: “Op basis van deze bevindingen wordt het experiment op inhoud besproken en mogelijke aanpassingen voor de komende wedstrijden doorgevoerd.”

Overleg achteraf dus, in plaats van vooraf. Toch doet de bond een moreel beroep de kaatsers: “Een afgelasting van de wedstrijd in Bolsward zou zonde zijn. Hiermee komt een prachtige competitie onnodig onder druk te staan.” Sommige kaatsers staan op het standpunt dat niet het gebrek aan opgave, maar de invoering van het experiment de competitie onder druk zet.

De KNKB heeft de kaatsers vierentwintig uren extra gegeven om zich op te geven: “Wij rekenen op jullie.”

(kaatsnieuws.com / foto: winnaars van de juniorenpartij in Makkum)