Home Verslagen Kaatsfan verzorgt open trainingen in Stiens en Franeker

Kaatsfan verzorgt open trainingen in Stiens en Franeker

340
0

Wie afgelopen dinsdag en woensdag een blik wierp op de IJsbanen van respectievelijk Franeker en Stiens, kon het niet ontgaan zijn. Een groep enthousiaste meiden kregen een even enthousiaste training van de trainers van Stichting Kaatsfan.

Het was 2019 toen de eerste ideeën ontstonden, maar het was afgelopen week dat een gedeelte van de ideeën voor het eerst tot uitvoering kwamen. Na het opheffen van de kaatsscholen onder de vlaggen van “KC de Boer” en “KF Sint Anne – Drie spul is ut”, was er een gat in die regio ontstaan. Kaatsers die wat meer dan alleen clubtraining wilden, moesten vanaf dat moment verder rijden om bij een kaatsschool terecht te kunnen.

Kaatsfan

Dit was de reden om te kijken wat er in deze regio opgezet kon worden. Na mijn bestuurlijke periode in het verleden bij Kaatsfan, was de link met voorzitter Wybe Visser al snel gelegd. Omdat het destijds in 2019 kort dag was om dit georganiseerd te krijgen, waren de plannen om dit voor 2020 verder uit te werken. Maar ook hier zorgde Corona voor een tijdelijk uitstel van de plannen. Gelukkig voor de kaatsers in deze regio, trad Stichting Score in samenwerking met de federatie Tusken Waad en Ie, zodat kaatsers toch iets meer mogelijkheden kregen.

Toch weerhield ons dit er niet van, om ook onze plannen te concretiseren. In mijn ogen, kunnen de verschillende kaatsscholen juist elkaar alleen maar versterken, omdat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Er zijn voor het kaatsen!

In het voorjaar van 2021 heb ik wederom contact gehad met Wybe en later ook het voltallige bestuur van Stichting Kaatsfan. Het plan was duidelijk, we zouden gaan inventariseren wat de animo is, om te kijken wat Stichting Kaatsfan voor de regio kan betekenen. Een van de dingen was het organiseren van trainingsdagen. Dinsdag 27 juli en woensdag 28 juli was het eindelijk zover. De trainingsdagen in respectievelijk Franeker en  Stiens stonden op het programma. De jeugd kon dinsdagavond in Franeker proeven wat het is te trainen bij een kaatsschool. Op woensdagavond werd het recept in Stiens herhaald. Met zoals gezegd enthousiaste trainers en even enthousiaste jeugd werd er gezellig en fanatiek getraind.

Training

De jeugd werd warm en enthousiast gemaakt met een fanatieke warming-up. En natuurlijk kwamen de verschillende aspecten van het kaatsen, zoals opslaan, uitslaan en keren allemaal aan bod. En was de jeugd al niet enthousiast geworden tijdens de oefeningen, dan deden ze er nog wel een schepje bovenop tijdens de verschillende spelvormen. Al met al konden deze trainingsdagen als zeer geslaagd worden bestempeld.

Op woensdag 18 augustus op 19.00 uur gaat Stichting Kaatsfan nog eens in Stiens op herhaling, dus zit je in de Welpenmeisjes, Pupillenmeisjes, Schoolmeisjes of Meisjes categorie, komt gerust langs en neem vriendinnen mee. Deelname is geheel gratis en geheel vrijblijvend.

Al zouden we het natuurlijk ontzettend leuk vinden om je bij Stichting Kaatsfan te mogen verwelkomen, maar als we op deze manier alleen al jeugd (nog meer) kunnen enthousiasmeren voor ons geliefde spelletje, is wat ons betreft de missie geslaagd, de deelnemers van de afgelopen trainingsdagen kunnen daar zeker over mee praten.

Hielke Miedema