Home laatste nieuws Kaatsbond staat kaatsen met afgekeurde wanten toe

Kaatsbond staat kaatsen met afgekeurde wanten toe

288
0

Veertien kaatsers kaatsen afgelopen weekeinde op de heren hoofdklasse en de heren eerste klasse met een want, die eigenlijk al was afgekeurd. Voor alle wanten gold, dat de wantencommissie constateerde dat het slagmateriaal te zwaar was. De kaatsers hadden er dus eigenlijk niet mee op het veld mogen staan, maar de controleurs zagen de overtreding van het Kaatsreglement door de vingers. Dat blijkt uit een mail, in het bezit van onze redactie.

Bij de heren hoofdklassers in Berltsum waren zes wanten te zwaar (20% van het totaal); bij de heren eerste klassers in Itens ging het om acht wanten (21,62%). Toch werd geen van de bezitters gestraft, terwijl dat in het verleden wel met enige regelmaat gebeurde. Kaatsers moesten dan met de blote hand kaatsen. De wantencommissie heeft een en ander via een mail aan de kaatsers laten weten en legt in die mail ook uit waarom de overtredingen deze keer door de vingers zijn gezien. Andere partijen zouden dan de kaatsers zelf zouden er teveel door worden benadeeld:

“Wij hebben er als werkgroep dit weekend voor gekozen om proef wegen en föhnen toe te staan vanwege de vereniging die deze beide partijen hebben georganiseerd, voor alle vrijwilligers die zo`n dag helpen, maar ook voor de betalende bezoekers is het natuurlijk een strop als wij zoveel handschoenen moeten afkeuren. Je hebt jezelf het meeste te pakken als je handschoen te zwaar is, maar verder dus ook een vereniging, hun vrijwilligers en de betalende bezoekers. Zonder verengingen en hun vrijwilligers wordt er niet gekaatst.”


Daardoor stonden tussen de heren hoofdklassers en heren eerste klassers veertien kaatsers met een want, die niet aan de eisen voldeed zoals die in het Kaatsreglement 2019 zijn vastgelegd. De wantencommissie doet daarom in dezelfde mail een dringend beroep op alle kaatsers en vraagt hen om ervoor te zorgen, dat de wanten voortaan wèl aan alle eisen in het reglement voldoen.

(tekst/foto’s: kaatsnieuws.com)