Home laatste nieuws Johannes Brandsma: “Er is teveel onkunde”

Johannes Brandsma: “Er is teveel onkunde”

418
0

Dat kaatsen in een hoek zit waar klappen vallen, is geen geheim. Een groep kritische (maar vooral ook bezorgde) kenners zette voor de KNKB een aantal voorstellen op papier. En hoorde daarna nauwelijks nog iets.

“Geprobeerd een discussie uit te lokken”

Oud-kaatser Johannes Brandsma ziet het met lede ogen aan, vertelt hij in de Franeker Courant: “Er gaan veel dingen niet goed. We zijn met een groep om tafel gaan zitten om te bespreken wat er niet goed gaat.” In die groep zaten naast Brandsma zelf ook Gerrit en Johan Okkinga, Durk Bonnema en Dirk Wiersma. Zij staken de koppen bij elkaar.

Brandsma: “We hebben besproken waar we het niet mee eens waren. Daar hebben we oplossingen voor gezocht. Alleen maar roepen dat het slecht gaat, is geen optie. Dan moet je ook oplossingen aandragen. Dat hebben we gedaan; we hebben geprobeerd een discussie uit te lokken.” De plannen werden via email naar de KNKB verstuurd en daar houdt het verhaal ook zo’n beetje op: “We wilden de punten graag met ze doornemen. We hebben er nauwelijks meer iets op gehoord.”

De frustratie zit diep bij de groep liefhebbers. Johannes Brandsma is daar heel stellig in, zoals hij dat vaker is: “In mijn ogen wordt er al twintig jaar wanbeleid gevoerd. Het zijn stuk voor stuk aardige mensen, maar er is teveel onkunde. Schakel kennis in, haal er liefhebbers bij. Het spel is vaak niet om aan te zien, te triest voor woorden. Het publiek blijft weg; dat heeft oorzaken.”


“De ranking voegt op deze manier niets toe”

In de mail die de groep aan de KNKB stuurde staan negen concrete punten. Een daarvan is afschaffing van de ranking: “Gewoon een cyclus van acht wedstrijden nemen, aan het eind degraderen de laatste twee en promoveren de beste twee. Niemand die nu iets van de ranking snapt. Pas vlak voor de PC wordt het belangrijk . Het voegt op deze manier niets toe.”

Brandsma en de andere beloven niet, dat ze voor alles een pasklare oplossing hebben. Wel vinden ze het spijtig, dat er over hun ideeën nooit openlijk gesproken is: “We hebben, inmiddels twee jaar geleden, een aantal oplossingen aangedragen. Jammer, dat er niet geluisterd wordt en dat de discussie niet op gang komt.”

Het stuk, dat de groep aan de kaatsbond stuurde, is in handen van de redactie.

(bron: Franeker Courant / kaatsnieuws.com; foto’s: De Krant van Toen)