Home Verslagen Ilse Tuinenga wint Wibe Koldijk Partij in Jorwert

Ilse Tuinenga wint Wibe Koldijk Partij in Jorwert

1039
0

Eerste Pinksterdag en dus zijn de dames te gast bij kaatsvereniging “Hald Moed” in Jorwert. Voor de 29ste keer organiseerden zij de Wibe Koldijk Partij. Tijdens deze editie betraden in totaal 8 partuur de groene mat om met elkaar de strijd aan te gaan om de fel begeerde kransen.

Verslag en foto’s: Henk Hempenius

Anna Ennema – Ilse Tuinenga

Anna Ennema was deze dag via het lot gekoppeld aan Anne Monfils en Marije Hellinga en zij stonden in de eerste partij van de eerste omloop tegenover de formatie van Ilse Tuinenga, Lotte Delgrosso en Anna-Dieuwke Dijkstra. Het belooft een mooie strijd te gaan worden als gelijk het eerste verkaatste bordje op de 6-6 beslist dient te gaan worden. Het is Lotte die hun eerste bordje aan de telegraaf weet te hangen als zij de kaats weet te passeren. De vliegende start is er voor Ilse en haar maten want zij weten gelijk een gaatje te slaan als zij voor de 2de keer op rij toe weten te slaan door het goede opslag werk van Ilse zij weet Marije tot een kwaadslag te dwingen op de 0-1 0-6. De strijd lijkt vervolgens echt op gang te komen als Anna, Anne en Marije de achtervolging in weten te zetten door hun eerste bordje binnen te halen wanneer Anna de bal voor de kaats weet te keren op 0-2 6-0. Beide parturen lijken dan echt grip op de wedstrijd te krijgen waardoor er voor de 2de keer een beslissing valt op de 6-6. Als Ilse een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 1-2 6-6 loopt het verschil op naar de 1-3. De beide parturen halen alles uit de kast om de volgende omloop te kunnen bereiken. Voor de 2de keer op rij en de 3de in deze wedstrijd is daar de 6-6 waarop de beslissing dient te vallen. Als Anna er weer in slaagt om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn en de bal voor de kaats te keren loopt het verschil terug tot aan de 2-3. Het evenwicht keert zelfs terug in deze onderlinge strijd wanneer wederom Anna een bordje weet binnen te slepen als zij ditmaal weet toe te slaan op de 2-3 6-4. Het zevende eerst wil nog wel eens voor een ommekeer of doorbraak zorgen. Als het vizier van Anna niet op scherp staat en de bal buiten het perk belandt op de 3-3 2-6 komen Ilse, Lotte en Anna-Dieuwke op een 3-4 voorsprong. De formatie van Anna, Anne en Marije blijft het proberen maar zien het 5de bordje aan de zijde van partuur Ilse verschijnen wanneer zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 3-4 4-6. De strijd is dan gestreden want Ilse, Lotte en Anna Dieuwke geven dit niet meer uit handen en zij weten als eerste de 2de lijst te bereiken wanneer Anna Dieuwke de kaats weet te passeren op de 3-5 2-6 en daarmee weet zij de overwinning veilig te stellen voor hun partuur.

Wybrig Bakker – Aletta van Popta

In de 2de partij stond Wybrig Bakker samen met Jeska Terpstra en Marrit Zeinstra tegen over de formatie van Aletta van Popta, Andrea Kroes en Senne Idsardi. Het eerste verkaatste bordje aan de telegraaf komt in handen van Wybrig en haar maten wanneer het vizier van Aletta niet op scherp staat en de bal buiten de perklijnen belandt op de 6-4. De formatie van Aletta probeert gelijk de aansluiting te herstellen maar zien de achterstand oplopen wanneer ditmaal Wybrig een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 1-0 6-2. Wybrig, Jeska en Marrit zien al snel de voorsprong verder lopen wanneer voor de 2de keer in deze partij Aletta er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden ditmaal op de 2-0 6-2. Beide parturen weigeren echter de strijd op te geven en blijven knokken voor elke 2 punten aan de telegraaf. Voor het eerst dient de beslissing te vallen op de 6-6. Het is Wybrig die er met haar opslag in slaagt om de voorsprong verder uit te bouwen zij plaatst een prachtige zitbal op de 3-0 6-6 op het perk van Andrea en Senne. De strijd is er echter niet minder om want voor de 2de keer op rij is daar de 6-6 en als ditmaal Senne goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden is daar eindelijk het eerste bordje voor Aletta, Andrea en Senne. Het krachtsverschil blijkt deze dag te groot te zijn want als Wybrig de bal weer zo naar het perk weet te sturen dat Andrea en Senne deze niet weten te verwerken op de 4-1 6-4 is de strijd eigenlijk al gestreden. Aletta, Andrea en Senne blijven het wel proberen maar moeten uiteindelijk de strijd staken op de 5-1 6-2 als de door Senne opgeslagen bal buiten de perklijnen belandt.

Annelien Broersma – Amarins de Groot

Annelien Broersma vormt deze dag samen met Louise Krol en Foke Jil Bakker een formatie en zij staan in hun eerste partij van de dag tegen over het partuur van Amarins de Groot, Larissa Smink en Jennie Terpstra. Het begin van deze onderlinge strijd is voor Amarins en haar maten als zij de leiding weten te nemen door het eerste bordje aan de telegraaf te hangen op de 2-6. Het verschil loopt al snel verder op wanneer Jennie goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 0-1 4-6. Annelien, Louise en Foke Jil zijn vervolgens op zoek naar de aansluiting maar zien de achterstand al snel verder oplopen wanneer het wederom Jennie is die weet toe te slaan als zij voor de 2de keer op rij de boven weet te vinden ditmaal op de 0-2 0-6. Het krachtsverschil in deze onderlinge strijd lijkt veel te groot te zijn want ondanks omzettingen aan de opslag lijkt het partuur van Annelien geen grip te kunnen krijgen op de wedstrijd. Het is Louise die de van best opslag even heeft overgenomen van Annelien maar ook dat lijkt niet de goede oplossing want als zij de bal naar het perk mag sturen en deze niet de goede richting mee krijgt en de bal buiten de perklijnen belandt op de 0-4 2-6 is de strijd gestreden. Amarins, Larissa en Jennie komen niet meer in de problemen en weten de 2de omloop te bereiken wanneer Amarins de winst veilig weet te stellen met een prachtige zitbal op de 0-5 0-6.

Annet de Haan – Roelie Kroondijk

In de laatste partij op de eerste lijst begint Annet de Haan samen met Mintje Meintema en Gerde Lycklama a Nijeholt aan de opslagzijde van het veld. Zij gaan de strijd aan met het partuur van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Sjanet Wijnia. Het is voor Sjanet de eerste kaatswedstrijd van het seizoen, zij heeft net het lange volleybal seizoen afgesloten met het Nederlands Kampioenschap voor VC Sneek. Het is Corrie die deze partij open weet te breken als zij goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 2-6. De strijd lijkt vervolgens echt los te barsten want beide parturen halen alles uit de kast en het 2de bordje dient op de 6-6 te worden beslist. Als het vizier van Roelie niet op scherp staat en de bal buiten het perk belandt is daar de balans in de wedstrijd. Annet en haar maten proberen het wel maar komen voor de 2de keer op achterstand wanneer Roelie het perk van Mintje en Gerde met lege handen laat staan op de 1-1 2-6. Roelie, Corrie en Sjanet weten langzaam maar zeker echt grip op de wedstrijd te krijgen en zien de voorsprong verder oplopen wanneer Roelie de bal zo naar het perk weet te sturen dat Mintje deze niet goed weet te verwerken en de bal over de kwaadlijn vliegt op de 1-2 4-6. De strijd blijkt verre van gestreden want het verschil loopt terug naar de 2-3 als Gerde op de goede plek staat in het tussenspel en de bal tot in het perk weet te retourneren op de 1-3 6-0. Het evenwicht keert zelfs terug in de wedstrijd als ditmaal Sjanet de bal niet goed weet te verwerken en de bal over de kwaadlijn doet vliegen op de 2-3 6-4. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een ommekeer of doorbraak zorgen. Als ditmaal Sjanet zeer goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 3-3 4-6 komen zij weer op voorsprong. Als Annet, Mintje en Gerde geen passend antwoord weten te vinden en Corrie ditmaal de bal over de boven laat vliegen op de 3-4 4-6 loopt het verschil op naar de 3-5. De strijd is dan gestreden want Roelie, Corrie en Sjanet geven dit niet meer uit handen en plaatsen zich als laatste voor de 2de lijst in Jorwert.

Ilse Tuinenga – Wybrig Bakker

In de strijd om het eerste finale ticket staat Ilse Tuinenga samen met Lotte Delgrosso en Anna-Dieuwke Dijkstra tegenover de formatie van Wybrig Bakker, Jeska Terpstra en Marrit Zeinstra. Het beloofd een mooie strijd te gaan worden want gelijk dient het eerste bordje op de 6-6 te worden beslist. Het is Lotte die de wedstrijd weet open te breken als zij de kaats weet te passeren. Het begin van deze onderlinge strijd is voor Ilse en haar maten als verschil verder oploopt als de opgeslagen bal uit hand van Wybrig buiten de perklijnen belandt op de 1-0 6-4. Het is Ilse die samen met Lotte en Anna-Dieuwke de touwtjes al stevig in handen lijkt te hebben als zij de voorsprong zelf verder weet uit te bouwen als zij de kaats weet te behouden met haar opslag op de 2-0 6-4. De strijd is echter verre van gestreden want voor de 2de keer is daar de 6-6 en als Anna Dieuwke de bal niet goed weet te verwerken en de bal over de kwaadlijn vliegt is daar het eerste bordje voor Wybrig en haar maten. De spanning loopt vervolgens verder op in deze onderlinge strijd als Jeska hun 2de bordje weet te bemachtigen om de kaats te passeren op de 3-1 4-6. Beide parturen zijn zeer aan elkaar gewaagt en geven elkaar eigenlijk niets toe het is Ilse die in een zeer zwaar bevochten eerst weet toe te slaan als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 3-2 6-6. Zij en haar maten weten dit echter niet vast te houden en zien het belangrijke zevende eerst dankzij een prachtige zitbal van Jeska (zij heeft de van best opslag overgenomen van Wybrig) op 4-2 4-6 naar partuur Wybrig gaan. De strijd is er niet minder om er worden alles uit de kast gehaald en wederom valt de beslissing pas op de 6-6. Als ditmaal het vizier van Ilse niet zuiver is afgesteld en de bal net buiten het perk belandt is het evenwicht terug op de 4-4. Het lijkt er vervolgens op dat wie als eerste het 5de bordje weet te bereiken er wel eens met de winst in deze onderlinge confrontatie vandoor zou kunnen gaan. Het is Ilse die hun 5de bordje weet binnen te halen als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 4-4 6-4. In het laatste te verkaatsen eerst halen beide parturen nog een keer alles uit de kast waardoor ook dit op de 6-6 beslist diende te worden. Als Ilse zelf de opslag mag verzorgen en zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 5-4 6-6 gaat haar formaties als eerste naar de finale in Jorwert.

Amarins de Groot – Roelie Kroondijk

Wie er beslag ging leggen op het 2de finale ticket bij Hald Moed uit Jorwert moest gaan blijken uit de strijd tussen het partuur van Amarins de Groot, Larissa Smink en Jennie Terpstra en de formatie van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Sjanet Wijnia. In een zeer snel verkaatst eerst weet Roelie gelijk toe te slaan als zij met haar opslag de kaats weet te behouden op de 0-6. De bliksemstart in deze onderlinge confrontatie is voor Roelie en haar maten wanneer Roelie voor de 2de keer weet toe te slaan door ditmaal de bal voor de kaats te keren op de 0-1 4-6. De spanning keert al snel terug in de partij wanneer het vizier van Roelie niet op scherp staat en de bal te weinig snelheid heeft mee gekregen en voor het perk belandt op de 0-2 6-4. Amarins en haar maten proberen de stand gelijk te trekken maar zien de achterstand verder oplopen door het goede opslag werk van Roelie zij weet het perk van Larissa en Jennie met lege handen achter te laten op de 1-2 4-6. Er lijkt niets aan de hand te zijn voor Roelie en haar maten maar zij zien de formatie van Amarins wederom dichterbij komen als de opslagen bal van Roelie buiten het perk belandt op de 1-3 6-2. De strijd lijkt vervolgens uit alle macht los te barsten wanneer het volgende bordje op de 6-6 beslist dient te worden. Met een prachtige zitbal weet Roelie de voorsprong weer verder uit te bouwen naar de 2-4. Amarins, Larissa en Jennie proberen het wel maar zijn de grip op de wedstrijd kwijt en zien het vijfde bordje naar partuur Roelie gaan als zij weer een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 2-4 2-6. De strijd is dan gestreden. Roelie, Corrie en Sjanet komen niet meer in de problemen en gaan als 2de naar de finale in Jorwert wanneer Roelie de winst veilig weet te stellen met een prachtige zitbal op de 2-5 2-6.

Derde prijs of niets

Voor dat de beide finalisten de arena betraden is er eerst nog de strijd om de 3de prijs of niets waarin de formatie van Wybrig Bakker samen met Jeska Terpstra en Marrit Zeinstra tegenover het partuur van Amarins de Groot, Larissa Smink en Jennie Terpstra staat. Het is Jeska die er in slaagt om het eerste bordje in hun voordeel aan de telegraaf te hangen als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 6-2. In een zeer zwaar bevochten eerst is er gelijk voor het eerst de beslissing op de 6-6 en als het vizier van Jeska dan niet op scherp staat en de bal buiten het perk belandt op de 1-0 6-6 is de balans terug in de wedstrijd. Het blijft stuivertje wisselen met het binnenhalen van de bordjes want het is Wybrig die er met haar opslag in slaagt om de voorsprong weer op de telegraaf te zetten als zij de kaats weet te behouden op de 1-1 6-2. Beide parturen zijn zeer aan elkaar gewaagt en geven elkaar geen duimbreedte ruimte. Het is Larissa die de opgeslagen bal goed weet verwerken en de kaats weet te passeren op de 2-1 2-6. Het lijkt er vervolgens op dat Amarins, Larissa en Jennie de touwtjes even in handen weten te nemen als zij als eerste het 3de bordje weten te bereiken door een prachtige zitbal van Amarins op de 2-2 6-6. Geen van beide parturen slagen er op dat moment in om een gaatje te slaan. Als Wybrig op de goede plek staat in het tussenspel en de bal voor de kaats weet te keren op de 2-3 6-2 is de stand weer in evenwicht. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een ommekeer of doorbraak zorgen. Als Larissa de opgeslagen bal ditmaal niet goed weet te verwerken en de bal over de kwaadlijn vliegt op de 3-3 6-4 komt de formatie van Wybrig weer op voorsprong. De strijd is er niet minder om want beide parturen blijven alles uit de kast halen waardoor het volgende te verkaatsen eerst op de 6-6 beslist dient te worden. Als Larissa prachtige onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 4-3 6-6 is het evenwicht terug in de wedstrijd. Het is uiteindelijk Wybrig met Jeska en Marrit die dankzij Marrit als eerste het 5de bordje weten te bereiken wanneer Marrit de bal tot voor de kaats weet te retourneren op de 4-4 6-4. Deze voorsprong geven Wybrig, Jeska en Marrit niet meer uit handen en als Larissa voor de 2de keer deze wedstrijd de opgeslagen bal niet goed weet te verwerken op de 5-4 6-2 en deze over de kwaadlijn vliegt is de derde prijs voor Wybrig, Jeska en Marrit.

Finale: Ilse Tuinenga – Roelie Kroondijk

Wie er met de kransen vandoor zouden gaan tijdens deze 49ste editie van de Wibe Koldijk Partij zou moeten gaan blijken uit de finale waarin Ilse Tuinenga samen met Lotte Delgrosso en Anna Dieuwke Dijkstra tegenover het partuur van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Sjanet Wijnia staat. Beide parturen gaan goed van start en geven elkaar geen duimbreedte ruimte maar het eerste zwaar bevochten eerst komt in handen van partuur Ilse als Roelie er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden op de 6-6. De vliegende start in deze finale is voor Ilse en haar maten als zij zelf een prachtige zitbal weet te produceren op de 1-0 6-2. Roelie, Corrie en Sjanet proberen grip op de wedstrijd te krijgen maar zien voor de 3de keer op rij het eerst gaan naar Ilse en haar maten als Ilse zelf op de goede plek staat en de bal voor de kaats weet te keren op de 2-0 6-4. De strijd is er echter niet minder om want in een zeer zwaar bevochten eerst heeft Ilse ditmaal haar vizier niet helemaal scherp afgesteld en ziet zij haar opgeslagen bal op de 3-0 6-6 buiten de perklijnen verdwijnen. Beide parturen halen in deze finale alles uit de kast en het kan alle kanten op wat dat betreft want voor de 2de keer op rij is daar de 6-6 en als ditmaal Ilse een prachtige zitbal weet te plaatsen op het perk van Corrie en Sjanet loopt het verschil op naar de 4-1. Roelie, Corrie en Sjanet geven de strijd niet zonder slag of stoot gewonnen en weten nog een 2de bordje te bemachtigen als Sjanet zelf de bal heeft opgeslagen en zij deze tot in het perk weet te retourneren op de 4-1 0-6. Zij kunnen echter niet voor komen dat het 5de bordje als eerste aan de zijde van partuur Ilse verschijnt als Anna Dieuwke de kaats weet te passeren op de 4-2 6-4. Even lijkt het erop dat de finale is gespeeld als daar het eerste wedstrijd punt is voor Ilse, Lotte en Anna Dieuwke. Als Corrie de bal zeer goed weet te raken en de kaats weet te passeren op de 5-2 6-6 keert de spanning terug in deze finale. Het is een mooie strijd waarin Ilse samen met Lotte en Anna Dieuwke aan het langste eind weten te trekken. Als Sjanet er niet in slaagt om de kaats te passeren op de 5-3 6-4 gaan de kransen en de eerste prijs naar het partuur van Ilse Tuinenga.

Uitslag Jorwert:

1e prijs:

Ilse Tuinenga                                                  Franeker

Lotte Delgrosso                                              Marsum

Anna Dieuwke Dijkstra                                Leeuwarden

2de prijs:

Roelie Kroondijk                                             Easterein

Corrie Kroondijk                                             Easterein

Sjanet Wijnia                                                  Wommels

3de prijs:

Wybrig Bakker                                               Tersoal

Jeska Terpstra                                                Easterein

Marrit Zeinstra                                              Leeuwarden