Huizum verdiend winnaar NK Dames

2400
0

Het was in alle opzichten een bijzonder NK Dames voor OG Huizum. Natuurlijk, de winst in Amsterdam was goed en meer dan verdiend. De verhalen achter die winst maakten de eerste bondstitel voor Huizum gedenkwaardig.

Voorzitter Johannes Dijkstra zag niet alleen zijn dochter winnen, de vereniging kan het jarenlange gedoe en gezeur over postcodes nu achter zich laten. Anna-Dieuwke Dijkstra vierde op uitgerekend deze dag haar negentiende verjaardag. Marrit Zeinstra veroverde met de overwinning als zesde kaatsster ooit De 4 Wimpels. Annelien Broersma wist zich vanaf de kant gesteund door haar ernstig zieke moeder. En andersom natuurlijk… Het was prachtig, dat Ymkje Broersma er bij kon zijn om haar dochter haar eerste NK te zien winnen. Het zijn die verhalen, vaak gaan ze over strijd, die zoveel meer betekenen dan de exacte uitslag.

Toch is ook die uitslag van belang. Het moet immers op het veld gebeuren.

En op het veld liet Huizum de hele dag zien, dat het de winst verdiende. In geen enkele omloop kwamen Annelien Broersma, Anna-Dieuwke Dijkstra en Marrit Zeinstra echt in de problemen. De eerste partij tegen Den Haag verliep redelijk soepel (2-5 en 6-6) en de tweede omloop tegen Franeker eigenlijk ook (5-2 en 6-2). Het waren de enige eersten die de latere winnaars de tegenstanders toestonden. Mantgum ging eraf op 5-0 en 6-4 en in de finale was het uitgekaatste Easterein geen partij voor de gretige winnaars: 5-0 en 6-2.
Nu moet gezegd, dat de verkoelende pauze door een staand nummer in de halve finale Huizum ongetwijfeld goed deed. Easterein daarentegen kaatste een (in alle opzichten) pittige halve eindstrijd tegen Makkum. Tot 3-3 ging het gelijk op. Pas daarna lukte het Easterein om afstand te nemen: 5-3 en 6-6.

Niet alleen voor Huizum was het een bijzonder NK. Dat was het ook voor het organiserende Amsterdam, dat de zaken prima voor elkaar had. De lijnen altijd bezet en zonder vragen ook, waar bij de Jong Nederland werd omgeroepen of er nog iemand op de lijn kon zitten of de telegraaf wilde doen. Niet alleen de pers, maar ook het andere publiek werden broodjes en frisse watermeloen aangeboden. Als er niet een Nederlandse titel en Vier Wimpels op het spel hadden gestaan, zouden we denken dat we met enkele tientallen Friezen op schoolreisje waren naar de grote stad.

  1. Huizum (Annelien Broersma, Anna-Dieuwke Dijkstra, Marrit Zeinstra)
  2. Easterein (Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk, Jeska Terpstra)
  3. Makkum (Gerde Lycklama à Nijeholt, Anouk Smink, Larissa Smink)