Home laatste nieuws Finale Freule 2019 | The Day After: “Niet te geloven”

Finale Freule 2019 | The Day After: “Niet te geloven”

280
0
Freule

Winsum won de Freulepartij voor het eerst in de geschiedenis, maar dat was niet de enige reden om de 117e editie te onthouden. Denk alleen al aan die memorabele finale. Berltsum kwam met 4-0 voor, maar zag de kansen op de eindwinst met elk eerst verder verdampen. Winsum kwam met 5-4 voor, Berltsum kwam weer terug, maar uiteindelijk trok Winsum toch aan het langste eind. Over die eindstrijd verzamelden wij de reacties uit de regionale ochtendbladen.

Berltsum won dan wel niet, opvallend was wel het sublieme spel van Thomas Dijkstra. Tot ver in de finale leek hij met zijn maten aan het langste eind te trekken. Of, zoals het Friesch Dagblad het een dag later verwoordt: “Dan hebben we het over de beste jongenskaatser van dit moment, Thomas Dijkstra uit Berltsum. ‘Op en út’ allemaal even flitsend.”

FD – Partuur Winsum: “Dit is niet te geloven.”

LC – Jelke Greidanus (Winsum): “Wa hie dit tocht, dat ik hjir no yn Wommels mei Winsum as winner fan de Freule stean soe? Ik wie op Skylge. Dêr, op it eilân, krige myn heit tillefoan. Ik mocht by Winsum oan de Freule meidwaan, sa die bliken.”

LC – Johannes Boersma (coach Winsum): “De kar wie net maklik, mar sportyf sjoen koe it better yn ús partoer. De jongens fertsjinje de kompliminten. Want: wat wie dit in comeback. Ik bin grutsk.”

LC – Jelke Greidanus (Winsum): “Berltsum wie foar my de favoryt. Sy stiene al gau mei 4-0 foar, it like al dien.”

FD – Hessel Postma (Winsum): “Ik had zoiets van… Het zal toch niet gebeuren, dat we hier met 5-0 van het veld gaan? Op 5-5 kneep ik hem nog wel even.”

Niets was minder waar. Het werd 4-1, het werd 4-2. In dat zevende eerst kwam Berltsum echter ook op 6-0 en dus een uitstekende kans om weer uit te lopen naar 5-2. Dat gebeurde echter niet. Het werd geen 5-2, maar 4-3.

FD – Thomas Dijkstra (Berltsum): “En dan knakt er wel even wat.”

LC – Allard van Wigcheren (Berltsum): “It stie 4-0 foar ús. Fjouwer-nul! Dochs glipt it ús troch de fingers. Dit docht sear, ek omdat ik sels net lekker yn de wedstriid siet.”

FD – Gosse de Haan (Winsum): “We moesten op gang komen. Vooral ik. Zodra het begon te lopen, waren we ook zomaar weer bij. Je moet er gewoon in blijven geloven. Wij waren vandaag beter dan Berltsum. En beter dan iedereen.”

Zo werd het zevende bordje, dat Berltsum al bijna binnen had, een sleutelmoment.

LC – Gosse de Haan (Winsum): “Dat slagge net en dat wie wol in kantelpunt. Doe tocht ik: no moatte wy trochpakke.”

FD – Thomas Dijkstra (Berltsum): “Op een gegeven moment zaten ze in de flow en de opslag van Allard haperde. Ik kan wel door de grond zakken. Ik had op 5-5 het gevoel dat we de winst toch nog gingen pakken. Dit is niet te geloven.”

FD – Hessel Postma (Winsum): “Dit is niet normaal. Misschien hebben we wel een beetje mazzel gehad, maar nadat we ons herpakt hadden, hebben we de partij gewoon goed uitgekaatst.”

FD – Allard van Wigcheren: “Toen we 4-0 voorkwamen had ik het idee, dat het moest kunnen. Dan mag je het niet meer weggeven. Hier zal ik mijn hele leven last van houden. Ik heb nooit een moment in de wedstrijd gezeten en daar baal ik het meeste van.”

FD – Henk Tuinenga (coach Berltsum): “Sa tichtby en dochs sa fier fuort.”

Volledige verslagen met nog meer reacties vind je in het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant van donderdag.