Exmorra winnaar Jong Nederland 2023

1571
0

Het partuur van Exmorra (Jarno Feenstra, Marten Leijenaar en Pieter Jan Leijenaar) heeft de finale van de Jong Nederland gewonnen. In de finale werd het 5-0 en 6-6 tegen Dronryp (Jorrit Nanninga, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma). Vorig jaar stonden dezelfde afdelingen in de finale, maar toen won Dronryp.

De eindstand lijkt duidelijk genoeg, maar vertelt niet het hele verhaal. De eerste vier eersten hing er drie keer 6-6 aan de telegraaf en één keer 6-4. Ook het laatste eerst werd op 6-6 beslist. Kortom… Dronryp haalde wel de punten, maar niet de eersten. De teleurstelling bij de verliezend finalist was groot en niet alleen om de uitslag van de finale. Jorn Lars van Beem: “Ik had deze zo graag willen winnen voor Mark Minnesma. Dat was eigenlijk de enige reden waarom we wilden winnen.” Mark Minnesma is ernstig ziek geweest en vocht in het UMCG in Groningen wekenlang voor zijn leven. Inmiddels is hij aan de beterende hand. Juist vandaag wordt hij ontslagen uit het ziekenhuis en juist daarom was een krans nog meer dan anders gewenst. Rick Minnesma: “Dan was het dubbel feest geweest.”

Exmorra kaatste de hele dag sterk en kreeg over de hele dag maar drie eersten tegen. In de eerste omloop werd Akkrum geen enkel eerst gegund. Menaam kwam op de tweede lijst niet verder dan twee eersten en Nijewier werd in de derde omloop met 5-1 en 6-6 naar huis gestuurd. In de halve finale hadden de latere winnaars een staand nummer.

Ook Dronryp liet zien waarom het vooraf bij de favorieten hoorde. Tegen Tzum (dat kaatste met het winnende Freulepartuur van 2021) werd het nog 4-5 en 6-6. Na een staand nummer in de tweede omloop maakte Dronryp korte metten met twee outsiders: Winsum (5-0 en 6-0) en Bolsward (5-1 en 6-0). Rond het veld hield bijna niemand rekening met verlies in de finale en al zeker niet met deze cijfers.

De derde prijs was voor Bolsward (Redmer Cnossen, Yoram Elzinga en Jelle Cnossen). Bolsward won in de eerste omloop van Sint Annaparochie 1 (5-1 en 6-4), in de tweede omloop met alles oan’e hang van Leeuwarden en in de derde omloop van Mantgum. Die wedstrijd was tot 3-3 aardig in evenwicht. Bolsward won uiteindelijk op 5-4 en 6-6.

Het zal veel mensen ontgaan zijn, maar daardoor is een Klavertje Vier voor Jelle Cnossen een onhaalbaar doel geworden. Hij won de Freulepartij in Wommels in 2017 en kaatste zaterdag zijn laatste Jong Nederland.

Lees ook: [liveblog/gesloten] Jong Nederland 2023

(kaatsnieuws.com)